Srpskoj opoziciji nedostajalo mudrosti da se ujedini

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskoj opoziciji nedostajalo mudrosti da se ujedini

17.04.2014. -

Piše dr Jelena Guskova

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je uoči prevremenih izbora 16. marta da njegova partija treba da dobije najmanje 50% glasova, inače nećemo moći da sprovodimo reforme. Rekao je i učinio.

Napredna stranka je dobila na izborima skoro 50% glasova. Odavno nečeg sličnog nije bilo u Srbiji. Uz veliki broj raznih sitnih stranaka koje su dobile glasove birača, uz postojanje tradicionalnih parlamentarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stranaka sa stažem, koje imaju uvek stabilan broj pristalica (na primer Demokratska stranka Srbije), uz neuspešnu ekonomsku i spoljnu politiku prethodnog perioda kada je vlada praktično blagoslovila nezavisnost Kosova, rezultat se čini nerealnim.

Rezultati izbora 2014. godine zaista su čudili. Biračka aktivnost je bila niska, nisu mogle da prođu petoprocentnu granicu mnoge tradicionalne parlamentarne stranke. Demokrate koje su do nedavno upravljale Srbijom sada predstavljaju tužan prizor: unutrašnje protivrečnosti i svađe raskolile su nekada jaku vladajuću stranku. Reč je o realnoj dominaciji jedne stranke – SNS – u parlamentu.

Mediji aktivno razmatraju nastalu situaciju. Srpski listovi pisali su o potpunom/velikom trijumfu naprednjaka, o apsolutnoj pobedi ili apsolutnoj vlasti Vučića. Jedan hrvatski list sa svoje strane je podvlačio: Završila se predizborna farsa u Srbiji. Izuzetno niski odaziv birača pokazuje da narod odbacuje politiku stranaka koje planiraju da sprovode reforme po receptu MMF. Upravo u hrvatskim listovima može da se pročita kako se u Srbiji na sve strane koristio administrativni resurs, kako su kupovani glasovi birača ili poklonima, ili novčanim nagradama od 3-3,5 hiljade dinara. Pri tome se ističe da ako se izračuna broj glasalih za SNS, uzimajući broj onih koji su izašli na birališta, ispada da stranku koja stoji na čelu podržava samo četvrtina stanovnika zemlje.

Uzroke podrške SNS analitičari ocenjuju na razne načine. Jedni ih vide kao protestno glasanje protiv politike demokrata koji su bili na vlasti od 2000. godine. Drugi smatraju: narod se ipak nada da naprednjaci mogu da poprave stanje u ekonomiji. Treći pišu da je tako mogao da glasa narod koji je bio u komi.

Danas je politička scena Srbije vrlo skromna. Glavna njena karakteristika je to što je formirana Skupština u kojoj nema opozicije. U parlamentu prevladavaju naprednjaci. Socijaliste ne treba računati u opoziciju, pošto je njihov lider odlično sarađivao sa demokratama i naprednjacima u prethodnim sazivima Skupštine.

Tako je Skupština 10. saziva (2014-2018) zaista unikalna po odsustvu raznovrsnosti u sastavu političkih stranaka. Aleksandar Vučić sada koncentriše u svojim rukama zakonodavnu i političku vlast. Apsolutna vlast pretpostavlja znanje, kako rešavati probleme koji stoje pred zemljom, kako izaći iz krize, kako stabilizovati spoljnu i unutrašnju politiku, kako naći novac za rešavanje ekonomskih i socijalnih zadataka i kako plaćati dugove. Apsolutna vlast pretpostavlja i apsolutnu odgovornost. Šta da radi stranka kada nema s kim da deli odgovornost? Predaja Kosova zauvek će u istoriji biti vezana za ime socijaliste Ivice Dačića. Sada sve teškoće vezane za odnose sa EU, NATO-om i rešavanjem nerešivih ekonomskih i socijalnih zadataka, sa balansom između Istoka i Zapada, sa konačnim određenjem statusa Kosova obavezno će biti povezane sa imenom glavnom naprednjaka Aleksandra Vučića.

Kako bi postao političar dostojan ovog teškog vremena, Vučić treba da bude i visokokvalifikovani ekonomista, i finansista koji razume nijanse, i profesionalni diplomata, i čak istoričar, kako bi izbegao greške koje su tako često pravili prethodni rukovodioci Srbije. Ipak, kako je primetio jedan novinar, Vučić se do danas ponaša kao da je on opozicija, a protiv njega su se ujedinile mračne snage, koje ometaju realizaciju njegove istorijske misije. A zadaci koji stoje pred zemljom zaista su istorijski. Pre svega izlazak iz duboke krize, ekonomska reforma i povećanje životnog standarda stanovništva, očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje. Vučić koji je u poslednje dve godine zauzimao važne dužnosti u vladi, imao je mogućnost da pokaže svoje namere. Ali za narod je bila razrađena samo pi-ar kampanja borbe protiv korupcije. Pri tome stranka koju on vodi nije razradila ni objavila jasan program za ekonomski oporavak zemlje. Tek sada Vučić stalno ponavlja da se takav program danonoćno razrađuje i da će nova vlada biti njime naoružana.

U takvoj situaciji jednoličnost i odsustvo opozicije u Skupštini, što je garancija zdravog političkog života države, može da odigra zlu šalu s liderom koji je uvek težio apsolutnoj vlasti. Danas je sva opozicija vanparlamentarna. Nedostajalo joj je mudrosti da se ujedini uoči izbora. Pokušaj formiranja opozicione koalicije je postojao, to su predlagale Dveri. Ali mnogim političarima nedostajalo je dosetljivosti, i to ih je lišilo mogućnosti da danas učestvuju u parlamentarnoj delatnosti. To, kao i teškoće i greške sprovođenja unutrašnje i spoljne politike, obavezno će podstaći opoziciju da se ujedini. Rad na stvaranju i jačanju koalicije će biti nastavljen. I kad već nema drugu mogućnost, ona će izaći na ulice. Tako da će najverovatnije u Srbiji i dalje jačati tradicija sprovođenja vanrednih izbora.

dr Jelena Guskova,

 

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Marko Djurica    
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.