Srbija i politika: Zašto se Srpska napredna stranka nijednom nije pocepala, a Demokratska stranka jeste

Izvor: B92, 08.Avg.2022, 07:34

Srbija i politika: Zašto se Srpska napredna stranka nijednom nije pocepala, a Demokratska stranka jeste

Priča o srpskoj politici često je priča o unutarstranačkim razmiricama - zašto je do njih dolazilo i zašto su se neke stranke raspale, a druge nisu?

"Mir, mir, mir, niko nije kriv", često se u Srbiji može čuti na kraju svađa i razmirica, koje su uobičajene svuda, pa i u politici - ili možda posebno tamo, čak i među političkim saborcima.

Iako je Srpska napredna stranka (SNS) na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedavnim izborima zadržala vlast u Beogradu, smena dve naprednjačke garniture na čelu grada prošla je uz dosta bure, gotovo kao da nije reč o članovima iste partije.

"Mi imamo sada puno problema, naročito po prigradskim opštinama i rubnim delovima grada, gde je bivši zamenik išao onom svojom prikolicom, obećavao ljudima svašta", izjavio je krajem jula Aleksandar Šapić, novi gradonačelnik Beograda.

Šapić je tu aludirao na Gorana Vesića, donedavnog zamenika gradonačelnika, a takođe naprednjaka, i njihov sukob počeo je da isplivava na površinu.

Ipak, iako je i ranije bilo sukoba između visokih funkcionera SNS-a, ona se nijednom nije pocepala, dok je opoziciona Demokratska stranka (DS) poznata po brojnim podelama.

"Fukara od ministarke."

Tim rečima je ministarku građevinarstva Zoranu Mihajlović nedavno nazvao Vladimir Đukanović, koji nije član opozicije, već visoki funkcioner njenog SNS-a.

Iako su i Đukanović i Mihajlović članovi Predsedništva stranke, njihovi sukobi često se preliju i na društvene mreže, pa završe u medijima.

Iako to nije jedini veliki sukob koji je u poslednjih desetak godina izbio u taboru naprednjaka, SNS je uvek opstajao u obliku koji ima danas - nije se podelio.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i takođe član Predsedništva SNS-a, kaže za BBC na srpskom da su u toj stranci "dozvoljena različita mišljenja".

"Imamo otvoreni dijalog, konkurenciju ideja, iako se SNS u delu javnosti i medija prikazuje kao mesto gde ne smete da imate mišljenje", navodi Vučević.

"Ne, često se vode rasprave i mislim da demokratičnost samog SNS-a utiče i na demokratičnost cele Srbije."

Milenko Jovanov dodaje da naprednjaci "unutarstranačke različitosti rešavaju na stranačkim organima i tamo raspravljaju o svemu".

Aktuelni lider DS-a Zoran Lutovac za to vreme žestoko kritikuje naprednjake, tvrdeći da stranku održavaju "gvozdena vojnička disciplina" i to što "vlast koriste ne u javnom, već u sopstvenom interesu".

Politikolog Spasojević smatra da postoji nekoliko razloga opstanka Napredne stranke u ovom obliku: "Vlast, činjenica da su ubedljivo najjača stranka, kao i to da nema opozicije koja bih ih mogla izazvati".

"To znači da svi oni koji su u stranci, a koji su možda nezadovoljni, znaju da im je mnogo bolje da ostanu unutar SNS-a, nego da razmišljaju o nekim alternativama."

Jovanov negira da vlast održava njegovu stranku.

"Dokaz da ta teza apsolutno ne stoji jeste to što se o podelama u Srpskoj naprednoj stranci pričalo i kada smo bili u opoziciji - i tada su mnogi očekivali raskole, podele, ali se SNS i u opoziciji i na vlasti ponaša isto".

Zorana Mihajlović za BBC: "Greška je što smo Rusiji predali naftnu i gasnu privredu"

Dušan Spasojević kaže u okviru SNS-a postoje različite vrste sukoba.

"Prva vrsta sukoba je ideološki, kao na primer u slučaju Dragana Šormaza", navodi.

Bivši poslanik SNS-a Dragan Šormaz izjavio je nedavno da Srbija treba da raskine veze sa Moskvom i izabere da li pripada Evropi.

U suprotnom, naveo je, Srbija će biti "azijska despotija u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo", što je naišlo na osudu dela SNS-a.

"Ti sukobi pogoduju stranci, olakšavaju joj da zadrži širok ideološki prostor", navodi Spasojević.

O tome je u intervjuu za BBC pričala i Zorana Mihajlović.

"Mi smo ogromna stranka i svi smo došli sa različitih polova - ne možete da očekujete da 700.000 ljudi (koliko članova broji SNS) misli isto", rekla je tada ministarka.

Ipak, Spasojević navodi da postoji i druga vrsta sukoba i to "oko podele plena, što pravi problem stranci".

"Primer toga vidimo na nivou Beograda između Šapića i Vesića, ali to nije toliko vidljivo biračima, tako da oni za sada uspevaju da ih kontrolišu."

Istorija Demokratske stranke prepuna je najrazličitijih podela.

Zvanično je osnovana u februaru 1990, kada je njen rad obnovilo 13 intelektualaca i disidenata iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Na početku burnih devedesetih, za lidera je izabran Dragoljub Mićunović, a za predsednika izvršnog odbora Kosta Čavoški.

I odmah je došlo do razmirica.

Sagovornici BBC-ja saglasni su u jednom - veliko je pitanje šta će biti kada se SNS u jednom trenutku izgubi vlast i kada se sa njenog čela povuče Aleksandar Vučić.

"Naravno ne možemo znati budućnost, ali prilično sam siguran da će zbog oba scenarija SNS biti u velikoj krizi", smatra Spasojević.

"Pretpostavljam da ni oni neće moći da prežive to", dodaje.

Rističević navodi da je to "malo teže komentarisati", zato što je sa SNS na izbornoj listi.

On ipak smatra da bi "do nečega" moglo da dođe onog trenutka kada SNS izgubi vlast, iako je "teško proceniti kako će se u tom trenutku (naprednjaci) ponašati".

"Nadam se da se to neće dogoditi", navodi kratko.

Borko Stefanović je za to vreme siguran da će do podela doći.

"Ni SNS ni SPS neće opstati u ovom obliku kada ne budu na vlasti", izričit je.

I dok Janko Veselinović, nekadašnji zvaničnik DS-a, a danas lider Pokreta za preokret u razgovoru za BBC kaže da je SNS "na korak od cepanja", Gordi nije baš tako siguran.

"Verovatno će do toga doći u nekom trenutku, ali mislim da će stranka dugo trajati", navodi.

Ne samo da su, kako kaže, napravili "dosta solidan sistem, već imaju i lidera".

"Vučić je mlad čovek, može da bude tu još dugo, a i ne vidi se u dogledno vreme uspon neke druge stranke koja ima mogućnost da formira vlast.

"Sve su ili male ili liderske, iste kao SNS", zaključuje.

Pogledajte video: Kratka istorija višestranačja u Srbiji

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i politika: Zašto se Srpska napredna stranka nijednom nije pocepala, a Demokratska stranka jeste

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2022

Priča o srpskoj politici često je priča o unutarstranačkim razmiricama - zašto je do njih dolazilo i zašto su se neke stranke raspale, a druge nisu?

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.