Socijalistima nije jasno zašto Ružić izaziva sudbinu

Izvor: Politika, 06.Nov.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalistima nije jasno zašto Ružić izaziva sudbinu

Dok JS i PUPS očekuju da se odnosi između SNS-a i SPS-a izglade, Dijana Vukomanović najavljuje da će se „slučaj Ružić” rešavati unutar partije

Sada je između SNS-a i SPS-a 1:1 i neka ovo bude poslednja svađa između dva koaliciona partnera, poručio je juče „mirotvorački” Dragan Marković Palma, a nema sumnje da bi socijalisti u većini potpisali ovakvu izjavu. Iako je nekim socijalistima toplo oko srca kada Branko Ružić uspe da isprovocira moćnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koalicionog partnera, znaju da im je u ovakvoj konstelaciji snaga na političkoj sceni bolje da budu u vlasti nego izvan nje. Izlazak na predstojeće izbore u opozicionom statusu verovatno im ne bi doneo više glasova nego što bi mogli da ih skupe kao verni partneri, u ovom trenutku, neprikosnovenih naprednjaka.

Zato u SPS-u vlada prilična zbunjenost, a mnogi u vrhu stranke ne mogu da objasne zašto Ružić izaziva sudbinu i dovodi u pitanje savez sa SNS-om. A o budućnosti koalicije sud će doneti „ onaj na čijoj popularnosti i energiji je napravljena vlada, a to je Vučić”, rekao je juče šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić.

„Svako ko podržava huligane, ljude koji vređaju, i takve pojave, ko ih naziva ljudinama umesto osude može javno da izađe i kaže da je to program njegove stranke, neka sa tim programom izađe na neke sledeće izbore, pa da vidimo šta će da uradi”, poručio je Babić, prenosi Tanjug.

Sve dosadašnje reakcije socijalista govore da oni ne bi sa takvim „programom” na sledeće izbore. Dačić je već napisao da SPS neće izaći iz vlade ukoliko to Vučić ne bude tražio i sigurno je gutao knedle preuzimajući „komandnu odgovornost za nepromišljene poteze pojedinaca u SPS-u.”

Naravno, mislio je, pre svega, na potpredsednika stranke Branka Ružića koji je opet uzročnik koalicione krize, ovog puta zbog toga što je na svom fejsbuk-profilu objavio sliku sa navijačem Igorom Mikićem koji je prošle godine vređao premijera.

Da je ovaj put preterao reklo bi se i po teškim kvalifikacijama koje su socijalisti dobili od naprednjaka, kao recimo, „bednici” od Zorane Mihajlović, ali i po najavama iz SPS-a da će o Ružićvim potezima raspravljati najviši organi stranke. Ulog je i njegova potpredsednička funkcija. Ružića je to izgleda iznenadilo. Za jučerašnji „Blic” kaže da je imao dogovor sa Dačićem da je dovoljno objašnjenje koje je dao za fotografiju sa Mikićem.

„Međutim, iz izjava mojih partijskih drugova vidim da ili nemam dogovor sa Dačićem ili on daje različite naloge. Zato ga pozivam da što pre sazove bilo koji referentan partijski organ i da razmotrimo čitav galimatijas u kući”, izjavio je Ružić.

Možda to razmatranje neće biti prijatno za Ružića. Nezvanični izvori „Politike” iz vrha SPS-a tvrde da je Dačić vrlo nezadovoljan zato što Ružić nije prihvatio njegove sugestije da prestane sa izazivanjem naprednjaka.

„Na vanrednoj sednici beogradskog odbora SPS-a Dačić nije hteo da izađe zajedno sa Ružićem želeći da mu stavi do znanja da ga ne podržava u ovoj aferi. Nije jasno koja je svrha napada na Vučića i šta se time dobija. Mi ne pucamo na isto biračko telo”, kaže naš izvor.

Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS-a, ponavlja Dačićeve reči da će se novonastala situacija rešavati na organima partije. To je, kaže, partijski mehanizam koji važi za sve, pa i za potpredsednika Ružića. „Najvažnije je šta ćemo reći i odlučiti na organima partije, a ne u medijima. Dačić je takođe naglasio da za socijaliste prioritet imaju državni zadaci i interesi, a tek potom partijski. U toj ključnoj tački i postoji čvrst dogovor i vrlo dobra saradnja između Dačića i Vučića. Rezultat njihove saradnje je dobar za Srbiju, a sve što je dobro za Srbiju dobro je i za naše partije”, istakla je ona.

Na pitanje da li će Branko Ružić ostati potpredsednik SPS-a, kaže: „Demokratija je proces neizvesnog ishoda i niko ne može da prognozira ishod unapred. Mi ćemo vrlo pažljivo odmeriti istupanja naših funkcionera u javnosti i zajedno u skladu sa pravilima demokratske procedure, definisane našim Statutom doneti odluku šta i kako dalje”.

Slično kaže i Đorđe Čabarkapa, član GO SPS-a, navodeći da je predsednik stranke bio jasan i precizan u vezi sa ovom temom.

„Politika je ozbiljan posao i verujem u mudrost svih i pronalaženje izlaza iz ove situacije”, kazao je Čabarkapa.

Partneri socijalista iz uže koalicije, Jedinstvena Srbija i PUPS, takođe očekuju da se odnosi između SNS-a i SPS-a izglade. Lider JS Dragan Marković Palma misli da koalicija nije u opasnosti i navodi da je lično Vučić rekao da vlada radi nešto važno i da to treba da radi u timu. Kako dodaje, ovo nije svađa koalicije – ovo je prvo pokrenuo pojedinac iz SPS-a, a ovi drugi mu vratili.

„Hajdemo svi da se bavimo prečim poslom, da Kosovone bi postalo član Uneska, da vidimo kako da uđemo u EU i da dovedemo što više investitora. Da se u tome takmičimo, a ne da se nadmećemo ko će kome da kaže ružniju reč. Ne bih time da se bavim, ali je jako ružno i bespotrebno to što je rekla Zorana Mihajlović. Takođe, ne podržavam ni to što je uradio Branko Ružić i kritikujem taj njegov stav da se slika sa čovekom koji je javno uvredio premijera Vučića, a plus što je objavio tu fotografiju na društvenim mrežama. Moramo da spustimo loptu i da biranim rečimaukažemodrugimaako smo zbog nečega nezadovoljni”, ističe Marković.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.