Sledećeg meseca o javnim nabavkama

Izvor: B92, 27.Avg.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledećeg meseca o javnim nabavkama

Beograd -- Predlog nove verzije zakona o javnim nabavkama naći će se u skupštinskoj proceduri sledećeg meseca, tvrdi za B92 šef ekonomskog tima SNS-a Milenko Dželetović.

Prema njegovim rečima, novi zakon treba da poveća transparentnost javnih nabavki i onemogući korupciju.

Najveći novac odlazio je na male nabavke, o kojima su ministri mogli da odlučuju samostalno, kažu u SNS. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga će biti usvojen novi zakon kojim će im se oduzeti ta mogućnost, ali i mogućnost da odlučuju o davanju u zakup ili prodaji dela državne imovine, kaže Dželetović i navodi da je najvažnija novina u zakonu – planiranje

Milenko Dželetović, iz SNS-a kaže da je proces izbora, kontrole i realizacije, sveto trojstvo nabavki.

"Značajno je da se daju široke ingerencije republičkoj Direkciji za zaštitu prava koja ranije nije radila ono što treba. Ona treba da kontroliše sve učesnike i da ih sankcioniše kao i da raskine štetne ugovore po državu i budžet", pojašnjava on.

SNS je predložila novu verziju ovog zakona starom sazivu skupštine još u februaru. Za njega kažu da je najbolji u Evropi, jer se bavi otklanjanjem uzroka, a ne lečenjem posledica i tvrde da će uz pomoć njega država uštedeti ogromne pare.

U organizaciji Transparentnost Srbija kažu da loše planiranje odnosi najviše novca, jer se dešavalo da se kupuje i ono što nikome nije potrebno, kao i da se naknadnim aneksima krše delovi ugovora o ceni ili drugim uslovima konkursa. Ali to nije sve, kaže Nemanja Nenadić.

"Često imamo situacije da se planiraju nabake koje nisu najpotrebnije, gde se propisuju uslovi i kriterijumi koji nemaju dovoljno veze sa onim što je predmet nabavke i ne mogu se razumno opravdati. Tako da jedna šira reforma obuhvata ne samo zakon o javnoj nabavci već i zakone o budžetskom sistemu i krivični zakon i donošenje propisa koji bi zaštitio uzbunjivače i ukazao na nepravilnosti", kaže Nemanja Nenadić.

Iako smatra da su početne ideje dobre, Nemanja Nenadić kaže da ga uznemirava činjenica da se predlog zakona koji je najavljen za septembarsko zasedanje skupštine Srbije, ne može pronaći na internet prezentaciji skupštine nigde, pa nije izvesno da će se on zaista naći pred poslanicima na sednici koja počinje za dva dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.