Skupština po prvi put neće izglasati stav Vlade

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština po prvi put neće izglasati stav Vlade

Vladajuća većina u Skupštini Srbiji će sledeće srede, po svemu sudeći, po prvi put glasati protiv jednog Vladinog predloga. U pitanju je amandman na izmene Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji kojim se predlaže uvećanje plata predsednika Saveta DRI u odnosu na ovlašćene revizore za 40 odsto, koji je zatražila Srpska napredna stranka, a čijim je usvajanjem Vlada Srbija udarila šamar vladajućoj većini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je skupštinski Odbor za finansije u okviru izmena Zakona već predložio uvećanje od 30 odsto.

Kako „Blic" saznaje, Vlada Srbije je na telefonskoj sednici, sazvanoj samo zbog ovog amandmana, odlučila da podrži predlog Jorgovanke Tabaković, poslanice Napred Srbijo, da to povećanje bude 40 odsto. Prema našim saznanjima, za podržavanje ovog amandmana založilo se Ministarstvo finansija, uprkos zahtevima DS i SPS da taj procenat bude 30 odsto i G17 plus koji traži 50 odsto.

Zamenica predsednika skupštinskog Odbora za finansije Branka Ljiljak tvrdi da će poslanici glasanjem odlučiti kolika će biti razlika između plata predsednika Saveta DRI i ovlašćenog revizora. Ona je objasnila da je odbor tih 30 odsto dobio kao računicu na osnovu plate koju će dobiti državni ovlašćeni revizor.

- Njihova plata je do sada bila oko 60.000, a oni sada, po ovom zakonu, dobijaju duplo veću platu, čak i malo više od toga. Na osnovu te plate se sada vodila rasprava, odnosno licitiranje kolika će plata biti predsedniku Saveta DRI - objasnila je Ljiljak.

Na pitanje kako je došlo do toga da Vlada Srbije prihvati amandman naprednjaka, prema kome bi plata predsednika Saveta DRI bila 40 odsto veća u odnosu na ovlašćene revizore, Ljiljak je rekla da se retko događalo da poslanici ili neko drugi podnosi zakon i da zato pretpostavlja da je to bila „rutinska greška vlade".

Ljiljak je rekla da će, ukoliko parlament odbije amandman koji je prihvatila Vlada Srbije, to biti prvi takav slučaj, ali da tu ne vidi nikakav problem, jer „ne piše nigde da mora da se prihvati sve što predloži vlada".

Jorgovanka Tabaković je izjavila juče za „Blic" da je „zanimljivo" da poslanici DS ne glasaju za neki predlog Vlade Srbije, ako je poznato da su „glasali za sve predloge Mlađana Dinkića".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.