Skinute maske, ostala razočaranja

Izvor: BKTV News, 28.Jun.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinute maske, ostala razočaranja

„Pozorište loših umetnika“ danas se skida sa repertoar. Pedeset dana je „igrana predstava“ u kojoj su svi pokušavali da budu „sluge naroda“. I da ubede  narod kako je svako dosledan u onom što mu  je obećao. Naravno, u tome je bilo previše „glumatanja“, a malo istinskog uverenja u onom što je činjeno. Bila je to providna  bitke za očuvanje ranijih pozicija, onih koji su poraženi. Bila je to bitka za  fotelje, onih koji nisu bili u vlasti. Pokazalo se i da je stvarni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pobednik parlamentranih izbora – SNS sa svojim koalicionim partnerima – imao dovoljno strpljenja i mudrosti da ne zatraži da dobije prvi mandat, kako to nalaže svetsko pravilo u demokratskim zemljama.
Na ispitu je bila istinska volje da se služi temeljnim nacionalnim interesima, a ne svojim ili stranačkim.  I sve će se, verovatno, tokom današnjeg dana svesti na grubu stvarnost. Neko će doći po mandat.
A stvarnost je neumoljiva. Neko je morao odista da izgubi na majskim izborima. Ono što je nagovešteno u  prvom krugua, postalo je stvarnost u noći kada su okončani  predsednički nizbori. Još tada su retki analitičari i komentatori  nagoveštavali da je za gubitnike  sudbina surovija, nego što je oni osećaju.
U čemu je obrt?
U dvema činjenicama – niti je beznačajan broj poslanika koje ima SNS, niti je moguće umanjiti značaj pobede Tomislava Nikolića. U ovih pedeset dana čekanja na Vladu, Nikolić je ostvario impozantan broj susreta sa državnicima Evrope, regiona i sveta. Ono što su neki hteli da pokažu minornim, danas je stavrnost da je svojom pobedom Nikolić srušio mit o Tadiću i u jednoj noći ga je iselio iz svih prostorija u kojima je obitavao, osim iz rezidencije na Dedinju, gde je Boris Tadić obitavao i pre izbora 2004. godine!
Matematika je služila svima kao argument, ali samo u jednom delu. I SNS i DS – matematički su mogle da sakupe skupštinsku većinu. Ali, svakome je nedostajalo upravo ono što su Dačić, Krkobabić i Marković imali u ruci. Istinski izborni uspeh. Oni su sakupili 44 poslanika. Pogotovo je to bilo značajno za SPS koji se oporavio i vratio na politčku pozornicu svežiji i jači nego 2008. godine.
Dakle, krajnje privlačan partner za svakog ko bi ih pozvao u Vladu. Ali, sa bitnom razlikom. SNS je imala predsednika države i nije morala da dokazuje da im je stalo i do premijerskog mesta. Otuda je istinsko „skidanje maski“ kada iz samog vrha DS stiže poruka – zašto Dačić nije rekao da mu je stalo do mesta premijera.
A zašto mu DS nije ponudio to mesto. I otkud nekome pravo da od Dačića traži da se odrekne šanse ako mu je ona na dohvat ruke. Zašto bi se on sam odricao mogućnosti da bude premijer, izuzev ako se plaši da nije kadar da izvuče Srbiju iz beznadja.
Dakle, kod onih koji bi da ga danas dezavuišu, nije reč o poštovanju dogovora, ni do sudbine Srbije, već pusta želja da se prikrije izborni poraz, a možda i više od toga – da SNS ne dobije nikakvu šansu da se nadje u vladi!
Dačić ima legitimno i legalno pravo da se danas pojavi na Andrićevom vencu i zatraži mandat od predsednika Nikolića! Istina, neke već sazidane tvorevine mogu preko noći da sruše. SPS da ostane bez učešća u vlasti u Vojvodini. DS je tamo neprikosnoven. Da se u Beogradu  stvori i drugačija koalicija ako ljutnja DS nadjača razum i oni koji su dobili ubedljivu većinu se odreknu odbornika SPS. Bez velikih problema se može da ukomponuje i drugačija većina.
Ostaje, naravno, i da se lične ambicije nekih funkcionera u samom SPS, smire. Jer PUPS i JS objektivno ni na koji način neće biti oštećeni ako Dačić prihvati mandat i sa SNS i URS-om formira vladu. I ekonomski, i nacionalni, i državni, i socijalni programski ciljevi se podudaraju sa onim što stoji i u programu SNS.
Ali, što kažu – Srbija je ovo. I  dok Vlada ne položi zakletvu, ma koliko sve ovo bilo logično i suvislo, ostaju otškrinuta vrata i za drugačija rešenja!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.