Siniša Sević: SPS nije jedini odlučujući politički faktor u gradu!

Izvor: Novine novosadske, 03.Avg.2012, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Sević: SPS nije jedini odlučujući politički faktor u gradu!

Prvi čovek Socijalističke partije Srbije u Novom Sadu, odnedavno i zamenik gradonačelnika, Siniša Sević, ovih dana je jedna od najtraženijih persona u političkim krugovima. Razlog – inicijativa Srpske napredne stranke za promenu vlasti i najave sa republičkog nivoa da bi tu inicijativu SPS trebalo da podrži. Dok se razgovori i polemike uveliko vode, sevaju varnice između funkcionera vlasti i opozicije, Sević u intervjuu za Novine novosadske ističe da je u ovom trenutku gradska vlast stabilna, te da bi do eventualne promene, ako je bude, moglo da dođe tek u septembru.
NNS – Da li to znači da promena vlasti još nije “sigurna stvar”, kako pojedini predstavnici opozicije ističu?
SS – Mi trenutno smatramo da aktuelna vlast u Novom Sadu dobro funkcioniše i nema poteškoća u radu. Ako se, pak, vode razgovori o promeni, ono na čemu insistiramo je da onaj koji pokreće tu inicijativu izađe pred javnost sa jasno formiranom političkom većinom, dakle da se zna koji je to program, koje partije, koji odbornici. Jednostavno, to je suviše ozbiljna tema da bi joj se pristupalo olako. Jako je bitno ko podržava smenu gradske vlasti koja tek što je formirana.
NNS – Po informacijama koje imate, ko bi mogao da čini tu novu većinu?
SS – Po trenutnom stanju u Skupštini grada, mi drugu većinu osim postojeće ne vidimo. Sve odluke na protekle dve sednice su donošene sa 47 glasova i to jasno pokazuje da uloga koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije nije baš tolika koliko joj se ovih dana daje značaj u medijima. Dakle, 40 je većina i 7 odbornika u koaliciji oko SPS nisu jedini koji odlučuju. Jako je bitno da li sem Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Dveri postoji još neka grupa odbornika koja podržava tu priču, koliko ih je, odnosno gde je tačno potencijalna nova većina.
NNS – Istina, niste jedini faktor koji može uticati na promenu vlasti, ali bez Vas je to teško izvodljivo. Šta bi Vas opredelilo da “promenite stranu”?
SS – Ono što će nas opredeliti u bilo kom smeru je dugoročna stabilnost unutar neke koalicije. Novi Sad i Novosađani ne zaslužuju ni vanredne mere ni nove lokalne izbore. Svaka vrsta političkih previranja i nestabilnosti nam život, koji je ionako težak, može samo dodatno otežati. Mi smo spremni da u Novom Sadu vodimo odgovornu politiku prema građanima. Za to je neophodna politička stabilnost.
NNS – Da, ali svedoci smo da dosadašnja dešavanja ne idu u smeru te “dugoročne političke stabilnosti” o kojoj pričate. Najposle, ako početkom jeseni krene promena vlasti, Novi Sad praktično gubi celu godinu.
SS – Sigurno. Sve ovo je već trajalo predugo, izbori koji su održani još 6. maja dobili su konkretan epilog posle gotovo dva meseca, konstituisanje postojeće vlasti je trajalo predugo za većinu građana. Ako bismo sredinom septembra ušli u konstituisanje nove vlasti, Novi Sad bi to praktično dovelo do nove godine u pregovorima o tome ko će biti vlast a ko opozicija. Socijalistička partija Srbije se u svemu tome ponaša odgovorno i to očekujemo i od ostalih, a Novosađani će znati da procene ko se tu poneo valjano.
NNS – Funkcija zamenika gradonačelnika je vaš debi u izvršnoj vlasti. Trenutno je gradonačelnik na odmoru, pa ovih dana bukvalno vodite grad. Kako ide?
SS – Posao zamenika gradonačelnika je veoma odgovoran i težak, sa brojnim izazovima iz dana u dan. Najposle, ovo je drugi po veličini grad u Srbiji i taj posao je vrlo zahtevan. Smatram da je tu najvažnija lična odgovornost, a osećaj lične odgovornosti je za mene dodatno otežavajući faktor, jer, što ste odgovorniji u životu, to vam je teže da obavljate neki posao kako treba.
NNS – Ipak, to je i prilika da se uradi nešto konkretno, zar ne?
SS – Apsolutno. Najposle, cilj svake političke partije, pa i naše je da na izborima ostvari rezultat koji daje dovoljan uticaj u izvršnoj vlasti, da se ostvare prioriteti i pokaže da priča iz izborne kampanje nije trebalo da bude dopadljiva retorika, nego realna obećanja odgovornih ljudi sugrađanima.
NNS – Pominjete prioritete iz kampanje. Međutim, Novi Sad je u “debelom” minusu. Koliko ima prostora za sve te prioritete?
SS – Kriza se, naravno, oseća i u Novom Sadu, kroz veliku stopu nezaposlenosti i slabije punjenje budžeta od očekivanog. U septembru na sednici Skupštine grada ćemo imati rebalans budžeta kao jednu od ključnih tačaka dnevnog reda i on će biti, nažalost, sa negativnim predznakom. Gradski budžet se puni između 12 i 20 odsto slabije nego što je očekivano. Takođe, ne hrabri ni zatečeno stanje u javnom sektoru. Većina javnih i komunalnih sistema je u velikim dugovima i njihova brza konsolidacija je neophodna da bi mogli dalje da funkcionišu uspešno.
NNS – Kako onda raditi na obezbeđivanju novca i razvoju privrede, kad treba vraćati dugove?
SS – Možemo reći da smo postavili operativne prioritete. Prvi je da se pomenuti javni sistemi konsoliduju do kraja godine, a nakon toga nas čeka novi presek stanja da vidimo gde smo. Sledeći prioritet je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa za zemljište u zoni autoputa, jer je ono najznačajnije zbog budućih ponuda investitorima i otvaranja novih fabrika i pogona sa ciljem da uposlimo Novosađane. Potrebno je naći model po kojem će budući ulagači biti oslobođeni taksi, da nam se budžet puni isključivo na osnovu gotovih proizvoda koji će proizaći iz budućih proizvodnih hala. Ako to uspemo, dogodine bismo mogli da očekujemo velike investicije.
NNS – Sve vreme decidno ističete fabrike i proizvodnju.
SS – Novi Sad je i u proteklom periodu u Vojvodini imao najviše investicija, ali u sektoru trgovine i usluga. Ovako velik grad mora da ima realnu privredu i od trgovine i usluga ne može da živi. Smatram da grad ne zaostaje ni geografski, ni u bilo kom drugom pogledu za, recimo, Inđijom ili Pećincima, koji su imali veći broj investicija u proizvodnju. Stoga se jednostavno mora naći način da Novi Sad bude primamljiv jakim privrednicima u toj oblasti.
NNS – Lidera Vaše stranke Ivicu Dačića su mnogi proglašavali za “najtraženijeg čoveka u Srbiji” kada se formirala republička vlast. Da li se nekad osećate kao najtraženiji čovek u Novom Sadu?
SS – Bilo je i takvih dana, moram priznati. Dešavalo se u svemu ovome da telefon nije prestajao da zvoni. Međutim, opet ponavljam, opstanak ove, ili formiranje nove vlasti u gradu, ne zavisi apsolutno od koalicije okupljene oko SPS. Čak i ako toliko pojednostavimo stvari i politiku svedemo na matematiku, i matematika govori da nismo jedini koji odlučuju o svemu.
Aleksandar Vukovac
Foto: Aleksandar Kamasi
Lekar i funkcioner
Siniša Sević uz političku karijeru radi i kao lekar u Kliničkom centru Vojvodine, ali i kao predavač na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Kako ističe, dnevne obaveze zahtevaju mnogo napora i pre svega dobru organizaciju. – Moj posao je takav da zahteva da svaki dan obilazim pacijente, kreiram plan terapije, kontrole… Uz to, na fakultetu imam i obaveze sa studentima i ispitnim rokovima. Međutim, sve to može da se uskladi ali zahteva veliki napor i mnogo odricanja, pre svega od porodice, koja najviše trpi – zaključuje naš sagovornik.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.