Selaković: Donesite mi dokaze da su javni beležnici bliski SNS-u

Izvor: Politika, 29.Avg.2014, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Donesite mi dokaze da su javni beležnici bliski SNS-u

DS i NDS neće podržati izmene tri zakona kojim se omogućava početak rada notara od 1. septembra

Poslanici Skupštine Srbije vratili su se juče, posle tri nedelje odmora, na posao, a raspravljali su o setu pravosudnih propisa. Izmenama tri zakona, kako je objasnio Nikola Selaković, ministar pravde, omogućava se početak rada javnih beležnika od 1. septembra, što će rasteretiti sudove, a da pri tom neće biti narušena pravna sigurnost. Vladajuća koalicija je zadovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešenjima, a opozicija, između ostalog, zamera što su, kako su tvrdili, beležnici birani, po partijskoj i rođačkoj liniji, što je ministar odbacio kao neosnovano.

Govoreći o predlogu zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, ministar Selaković rekao je da je trenutno važeći donet još 1993. godine, te da je potrebno da bude usklađen sa Ustavom i Zakonom o javnom beležništvu. Prema njegovim rečima, predloženo je da javni beležnik sastavlja i overava javne i privatne isprave, umesto osnovnih sudova ili organa lokalne samouprave. Selaković tvrdi da će javni beležnici doprineti „rasterećenju sudova od poslova koji ne predstavljaju suđenja, a da se ne narušava pravna sigurnost”. Obrazlažući predlog zakona o prometu nepokretnosti, ministar je rekao da je predviđeno da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa, a za te poslove nadležni su isključivo javni beležnici. Izmenama Zakona o sudskim taksama, kako je kazao Selaković, predviđeno je da u opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, njihov posao, do izbora, obavljaju osnovni sudovi. Prema novim rešenjima, umanjuje se taksa za ugovore o poklonu između roditelja i dece.

Najavljujući podršku zakonima, Neđo Jovanović (SPS), imao je nekoliko primedaba. Prema njegovim rečima, rešenje da posao javnog beležnika, tamo gde oni nisu imenovani, obavljaju osnovni sudovi, moglo bi biti problematično sa stanovišta Ustava, jer „sudija overava nešto što je u isključivoj nadležnosti javnog beležnika”. Jovanović smatra da bi bolje rešenje bilo, da overa bude poverena imenovanim javnim beležnicima u susednim gradovima.

Podršku zakonima, najavio je i opozicionar Sulejman Ugljanin (SDA), koji je rekao da su predložena rešenja veliki korak ka EU, prvenstveno u oblasti uspostavljanja vladavine prava, koja je, prema njegovim rečima, u Srbiji još veoma niska. Opoziciona NDS, međutim, neće podržati zakone, jer, kako je naveo Slobodan Homen, nije bilo razloga za hitan postupak, a „trebalo je ostaviti paralelnu primenu dosadašnjih rešenja do 1. marta”.

Ni DS neće podržati zakone, a Borislav Stefanović kazao je da se predloženim rešenjima oduzimaju ovlašćenja, ali i prihodi lokalnim samoupravama, a građani su onemogućeni da u nekim slučajevima prođu jeftinije. Stefanović je tvrdio i da je većina javnih beležnika izabrana po partijskoj liniji, „većina je bliska Srpskoj naprednoj stranci”.

Ministar Selaković mu je odgovorio da ubedljivu većinu beležnika u životu nije video, a neke ljude zna zato što su radili u pravosuđu. On je dodao da je dobio anonimne pritužbe, „koje su u prirodi našeg naroda”, da su one stigle od deset kandidata koji nisu prošli na konkursu i naglasio: „Primio sam ih, razgovarao sa njima više od sat vremena i moj utisak je da su otišli zadovoljni. Što se tiče kriterijuma za izbor, oni nisu menjani i njih propisuje zakon. Molim vas da ovo ne bude tema za potkusurivanje. Onaj ko nije zadovoljan ima mogućnost da se obrati Upravnom sudu. Za takvu vrstu podmetačina kao što je optužba da je bilo partijskog izbora, donesite mi dokaze.”

O šuracima i savetnicima

Lider Nove stranke Zoran Živković zamerio je na načinu na koji su birani beležnici, istakavši da su „među izabranima šurak ministra zdravlja, sin predsednika suda, bivši savetnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, pomoćnik ministra odbrane...” Ministar Nikola Selaković je odbacio ove optužbe, a na pitanja novinara odgovorio: „Kakav je rođak šurak? Ja nemam pojma da li je nečiji šurak ili sin polagao ispit, niti je to bila odlučujuća okolnost za bilo koga. Među kandidatima je bila i sestra bivšeg državnog sekretara Ministarstva pravde, koja je položila ispit, ali nije zadovoljen kriterijum koji je zakon propisao da bi bila imenovana. Sve je urađeno po zakonu, a konkurs će ubuduće sprovoditi javnobeležnička komora.”

M. Čekerevac

objavljeno: 30.08.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.