Izvor: S media, 11.Sep.2012, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Skupštine Novog Sada: Nova koalicija preuzima vlast?

Sednica Skupštine grada Novog Sada, na čijem je dnevnom redu zahtev opozicionih stranaka za smenu gradonačelnika Igora Pavličića i gradske vlasti predvodjene Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV), počinje u 11 sati.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) potpisale su u prošli ponedeljak koalicioni sporazum koji podržava 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ima 78 mesta.

Gradonačelnik Pavličić je nakon toga izjavio da će tu većinu potpisnici sporazuma morati da dokažu na sednici gradskog parlamenta i dodao da su moguća iznenadjenja, jer je glasanje tajno.

Koalicioni sporazum o novoj većini potpisali su odbornici iz redova SNS (15 odbornika), Socijalističke partije Srbije (sedam odbornika), Romske demokratske partije (šest odbornika) i Demokratske stranke Srbije (pet odbornika).

Sporazum su potpisali i predstavnici odborničke grupe "Novi Sad-odmah", koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandat osvojio na listi stranke Nijedan od ponudjenih odgovora i potom isključen iz nje.

Koalicioni sporazum potpisalo je i troje odbornika Srpskog pokreta obnove, koji su mandate osvojili na listi LSV-a.

Kako je ranije najavljeno, gradonačelnik će biti iz redova naprednjaka, njegov zamenik iz D S S-a, a predsednik skupštine iz redova socijalista.

Bitka za Novi Sad

Sve izvesnija promena vlasti u gradu propraćena je i pravim "malim" ratom pisanja grafita. Tako su na Filozofskom fakultetu prošlog vikenda osvanuli grafiti "Sledeća je Vojvodina", "Pavličić ustaša", a skinuta je i tabla sa nazivom ulice Dr. Zorana Ðinđića.

Sutradan je na saobraćajnom znaku u Veterniku ispisan grafit "Čanak ustaša", dok su dva dana kasnije u neposrednoj blizini sedišta naprednjaka u Novom Sadu ispisani grafiti "Vojvodina Republika", "Srbi marš iz Vojvodine" i "Živeo Pavličić".

Celu situaciju prate i optužbe o kupovini odbornika, pa su tako iz DS poručili da " u blagajni u Lipovom gaju (naselju gde živi Nenad Čanak) treba pitati koja je cena prelaska na drugu stranu", dok je lider novosadskih naprednjaka Vučević kazao da je odborniuku SPO Vojinu Maleševu nuđeno 50.000 evra da se ne pojavi na sutrašnjoj sednici.

(Tanjug/Beta)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.