Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS neophodan činilac vlasti

Slaveći pobedu na lokalnim izborima u Aranđelovcu, koja će se pokazati kao novi poraz, Srpska napredna stranka je požurila da pozove Socijalističku partiju Srbije u svoj zagrljaj. U milisekundi su naprednjaci zaboravili da su im socijalisti bili glavna meta napada i podsmeha, da su tražili ostavku njihovog lidera sa mesta ministra policije. Ne trepnuvši socijalisti su odbili ponudu, ostajući na obali na koju su prešli posle izbora 2008. godine.

I ako su izbori u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aranđelovcu nešto pokazali, onda je to da je političko telo Srbije podeljeno u dva bloka, i to na onaj način kako je učinjeno kada su socijalisti, po mnogim analitičarima, napravili neočekivani kopernikanski obrt i iz bloka takozvanih patriotskih snaga prešli u blok proevropskih partija. Izbori u Aranđelovcu su takođe pokazali da je SPS gotovo redovno u prilici da presuđuje ko će biti vlast, a ko opozicija. Tu poziciju mu olakšava saznanje da su ideološke podele između većine stranaka gotovo izbrisane i da se razlika među njima zasniva pre svega na načinu na koji birači doživljavaju stranačke vođe. Da li sve ovo znači da SPS bez problema može lako da pređe na drugu obalu posle nekih novih lokalnih izbora ili republičkih koje vlast očekuje, kada im je vreme, 2012. godine.

Posle izbora u Aranđelovcu SPS je odbio ponudu naprednjaka, a ubuduće? Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je to logičan odgovor jer bi ugrozili poziciju u republičkoj vlasti. Miodrag Radojević, istraživač saradnik u Institutu za političke studije, zaključuje da su dobili bolju ponudu od druge strane, a Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, objašnjava da se u ovom trenutku drže koalicionog sporazuma: „Učešće u vladi im ne šteti, već koristi i njihov rejting pokazuje trend rasta.”

Šta bi se loše dogodilo socijalistima da su sa SNS, DSS i NS napravili vlast u Aranđelovcu? Vuletić kaže da bi doveli  u pitanje dobre odnose sa DS-om sa kojim se dopunjuju, dok su sa SNS-om u konkurentskom odnosu. Radojević smatra da postoji čvrst sporazum u vlasti da se koalicija na republičkom nivou preslika i na lokal, a Stanković da bi to otvorilo prostor za različite vrste spekulacija. Da li je moguće da se zbog saradnje socijalista u lokalu raspadne republička vladajuća koalicija? Vuletić kaže da bi to sigurno dovelo do zahlađenja i nepoverenja, a da to nije daleko od raskida. Radojević smatra da ne bi, zato što je lokalni nivo manje značajan od republičkog, kao i Stanković koji kaže da se koalicija ne bi raspala, ali da bi takav potez izazvao podozrenje.

Pretpostavka je da socijalisti neće sa narodnjacima jer bi se njihovi birači ili bar deo preselili kod naprednjaka? Vuletić se slaže sa pretpostavkom i kaže da SPS sada vraća svoje birače od SNS-a. „To se upravo desilo u Aranđelovcu.” Radojević objašnjava da je SPS napravio mnogo teži izbor sa stanovišta svojih birača, jer su ušli u koaliciju koju su kritikovali. „SPS je krenuo putem koji se pokazao profitabilnijim, transformisali su stranku i nemaju više negativan imidž. Pokušavaju da zadrže staro biračko telo i da osvoje nove birače.” „Pozicija socijalista je u ovom trenutku dobitnička, a već su odbili SRS pri formiranju vlade”, kaže Stanković.

Da li socijalisti odbijanjem naprednjaka pokazuju da izbor koji su načinili 2008. godine birajući za partnere Tadića i Dinkića umesto Nikolića ( Šešelja) i Koštunice predstavlja njihovo strateško opredeljenje koje ne žele da menjaju? „DS je kombinacija koju ne treba menjati, i to je njihovo strateško opredeljenje, uprkos tome što su tesno sarađivali sa radikalima devedesetih godina”, kaže Vuletić. Radojević smatra da se nikada ne može reći da je nešto stalno jer uvek postoji interes, mada su sada strateški vezani za DS, a Stanković kaže da će to zavisiti od političke kombinacije. „SPS sada šalje poruku DS-u da su dobar partner.”

U kojoj situaciji bi socijalisti mogli u koaliciju sa naprednjacima? „To je teorijska mogućnost”, kaže Vuletić. Radojević objašnjava da sada ne postoji takva situacija, a Stanković to potvrđuje i kaže da tako nešto može da se dogodi na republičkim izborima.

Šta je suština političkog sukoba socijalista i naprednjaka? Vuletić kaže da to nije veliki sukob, ali da SPS nije zainteresovan za saradnju sa SNS-om jer su direktni konkurenti. „Ako bi ušli u koaliciju, veća stranka bi ugušila manju.” Radojević kaže da sukob nije izoštren, ali da postoji aspiracija da SNS preuzme deo biračkog tela SPS-a. Stanković kaže da su to izneverena očekivanja Nikolića da će SPS biti sa njima, i psihološki jer je SPS krenuo sa DS-om a ne sa SNS-om, iako se DS i SNS ne razlikuju po suštinskim pitanjima. „Ideologija nije razlog za sukob.”

Dakle, zahvaljujući odluci koju su doneli 2008. godine socijalisti su profitirali toliko da su poželjan partner dve najveće stranke i neophodan činilac vlasti. Samo će njihov politički interes odlučivati sa kime će u stare ili nove koalicije. Aranđelovac je ovo potvrdio.

Ivana Anojčić

[objavljeno: 01/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.