SPS, NS i naprednjaci protiv zakonskog predloga LSV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS, NS i naprednjaci protiv zakonskog predloga LSV

BEOGRAD - Poslanici Nove Srbije, Socijalističke partije Srbije i poslaničkog kluba Napred Srbijo najavili su danas da neće podržati Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrane upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja.

Taj zakon predložili su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Poslanica LSV Olena Papuga, obrazlažući poslanicima predloženi zakon, kazala je da zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da dobije podršku svih poslaničkih grupa kako bi pokazali da fašizam i neonacizam nemaju mesta u društvu u Srbiji.

Ona je ocenila da bi se usvajanjem tog zakona Srbija svrstala u red modernih demokratskih evropskih društava u kojima su ovakvi propisi temeljni principi.

Kako je navela ,predlog zakona je tekovina modernih demokratskih društava jer "demokratija nije anarhija, a sloboda ne znači rasulo".

Fašističke i neonacističke organizacije u Srbiji logične su naslednice pokreta i ideologija nastalih devedesetih godina, rekla je Papuga i dodala da je stoga potrebno suočavanja sa idejama na osnovu kojih je bilo legitimno ubijanje i proterivanje građana.

"Društvo ne povlačenjem poteza i negiranjem antifašističkih vrednosti dovelo je do pojava i organizacija grupa koji imaju pravo da veličaju i baštine one koji su za većinu građana ne prihvatljivi", ocenila je Papuga.

Poslanik Milisav Petronijević iz Socijalističke partije Srbije, koja je kao i LSV deo vladajuće većine, kazao je da ta stranka neće podržati predloženi zakon.

Patronijević je rekao da su socijalisti apsolutno protiv fašističkih i neonacističkih organizacija i propagiranja te ideologije i naveo da u Srbiji nema fašizma i da SPS zato neće glasati za predloženi zakon.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je da je zakon besmislen i da predstavlja ponižavanje Srbije i ucenu malih grupacija kojima je cilj da u dnevni red uvode tačke koje Srbiju određuju kao državu koja se nije približila demokratskim državama.

"Tim zakonom se Srbija tobože opredeljuje da nije fašistička i nacistička zemlja, kao da je Srbija država u kojoj je to nastalo, negovano, razvijano, kao da smo mi Srbi koji bi nekoga da proganjaju po verskoj, rasnoj ili bilo kom drugom osnovu", rekao je Nikolić i dodao da "na Srbiju i njene građane ne može da se nakaleme fašizam i nacizam ma koliko to vi želeli".

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da ta stranka nije podnela nijedan amandman jer ne želi da učestvuje u donošenju "tako sramnog i najopasnijeg zakona srpskog parlamentarizma".

Markićević je ocenio da se tim zakonom kritička i opoziciona misao pretvara u govor mržnje.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.