SNS uzvraća udarac Hrvatskoj

Izvor: B92, 26.Nov.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS uzvraća udarac Hrvatskoj

Beograd/Zagreb -- Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić i njegov zamenik Aleksandar Vučić doneli su odluku da otkažu prijem visokoj delegaciji hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova

SNS je poručila da je "za mir i stabilnost u regionu, poštuje teritorijalni integritet Hrvatske, ali nikada neće dozvoliti hrvatskoj državi da ponižava Srbe i građane Srbije samo zato što imaju drugačije političke stavove od oficijelne hrvatske politike".

"Čelnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske napredne stranke doneli su ovakvu odluku posle antievropske odluke hrvatskih vlasti da ne dozvole prisustvo delegacije Srpske napredne stranke, koju je predvodila dr Zorana Mihajlović, na tribini Koalicije srpskih stranaka u Vukovaru", navedeno je u saopštenju.

SNS napominje da je o otkazivanju prijema visoke delegacije hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova obavestila i ambasadora Hrvatske u Beogradu Željka Kuprešaka.

"Vodeći se reciprociteom, otkazali smo jedan vrlo značajan sastanka koji je trebalo da se održi u utorak. Predsednik i zamenik predsednik SNS trebali su da se sastanu sa veoma visokom delegacijom Ministarstvo spoljnih, odnosno vanjskih poslova Hrvatske", kaže Zorana Milanović iz SNS-a.

U Vukovaru je održan predizborni skup koalicije tri srpske stranke u borbi za tri poslanička mandata u Saboru, kome nije prisustvovala delegacija Srpske napredne stranke, jer je iz bezbednosnih razloga vraćena sa granice.

Predsednik Naše stranke Jovo Ajduković rekao je sinoć novinarima da je na hrvatskoj granici iz bezbednosnih razloga zadržano devet gostiju iz Srbije, među kojima su bili predstavnici SNS, zvaničnici udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske i neki novinari.

On je naveo da ni potpredsednik SNS Aleksandar Vučić nije došao na njihov predizborni skup, kao i da ga je lično zamolio da ne dolazi posle negativnog reagovanja veteranskih udruženja.

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od hrvatskog ministra policije Tomislava Karamarka da objasni zbog čega predsedniku tog udruženja Miodragu Linti nije dozvoljeno da uđe u Hrvatsku.

"Tražimo da Vlada Hrvatske osudi čin svog Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se krše moja ljudska prava i da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputi protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske zbog odluke hrvatske policije da mi zabrani ulazak u Hrvatsku", rekao je Linta u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Linta je ukazao da "poseban skandal" predstavlja činjenica da je on hrvatski državljanin.

MUP Hrvatske: Ulazak delegacije bi uznemirio javnost u Vukovaru

Hrvatska policija nije dozvolila ulazak u zemlju delegacije Srpske napredne stranke, s kojom je bio i predsednik Koalicije udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske Miodrag Linta, zbog procene da bi njihovo prisustvo uznemirilo javnost u Vukovaru, saopštio je portparol vukovarsko-sremske policijske uprave Luka Barunčić.

"Nadležna policijska stanica Tovarnik u petak je odbila ulazak u Hrvatsku 13 državljana Srbije koji su nameravali da prisustvuju predizbornom skupu za 12. izbornu jedinicu u Vukovaru, nakon procene MUP-a da bi njihovo prisustvo uznemirilo javnost Vukovara", preneli su elektronski mediji izjavu izjavu Barunčića.

Naprednjaci odbacaju navode da bi njihovo prisustvo uznemirilo Vukovar. Ne misle ni da problem može da bude hipoteka koju nose čelni ljudi naprednjaka, budući da su deo političke karijere gradili uz Vojislava Šešelje i njegovu ideju da su granice Srbije Karlovac , Karlobag , Virovitica. Oni kažu da su to pitanja za Srpsku radikalnu stranku, a da se ovde radi o delegaciji SNS-a. Iz ove stranke su rekli da nije njihov interes bio da prave ikome probleme.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.