SNS uzela tajne službe

Izvor: Kurir, 04.Avg.2012, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS uzela tajne službe

Vlada juče imenovala Nebojšu Rodića za šefa BIA, a predsednik Nikolić Vučića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost

BEOGRAD - Novi šefovi!

Vlada Srbije imenovala je juče Nebojšu Rodića za novog šefa BIA, koji je od izbora Tomislava Nikolića bio na funkciji generalnog sekretara predsednika Republike. Nešto ranije juče Nikolić je imenovao Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane, za sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Saveta za nacionalnu bezbednost. Vučić je u svojstvu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost učestvovao na sednici ovog tela, na kojoj je Vladi predložen Rodić za novog šefa BIA.

Vučićevo imenovanje postalo je moguće posle usvajanja Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, kojim su razdvojene funkcije šefa kabineta predsednika Republike i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rodić je postao peti direktor srpske tajne službe otkada je ona preimenovana u Bezbednosno-informativnu agenciji.

Bio je sekretar RIK 1996/97. Od 1998. godine bio je sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na KiM, a nakon toga je radio u sekretarijatu Skupštine Srbije, da bi zatim prešao u Ministarstvo spoljnih poslova.

Interesantno je da su Rodić i bivši direktor BIA Saša Vukadinović radili zajedno kao članovi RIK na predsedničkim izborima 2000. godine. Novinari su se iznenadili kada su saznali da Rodić u komunikaciji ne koristi mobilni telefon.Vučić juče nije želeo to da komentariše.

Markoni Rodićev zamenik

Nebojša Rodić će uskoro dobiti zamenika, a to mesto je rezervisano za Dragana Markovića Markonija iz redova PUPS.

Marković (47) je dugogodišnji pripadnik Resora državne bezbednosti, u kome radi od 1992. Prethodne četiri godine bio je državni sekretar u MUP, a pre toga savetnik direktora BIA. Spekulisalo se da će upravo on naslediti direktora policije Milorada Veljovića.

Svi Rodićevi prethodnici

Zoran Janaćković 1990-1991.

Jovica Stanišić 1992-1998.

Radomir Marković 1998-2001.

Goran Petrović od januara do novembra 2001.

Andreja Savić 2001-2003.

Miša Milićević 2003-2004.

Rade Bulatović 2004-2008.

Saša Vukadinović 2008-2012.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.