SNS traži ostavku Nate Mesarović

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži ostavku Nate Mesarović

Srpska napredna stranka zatražila je juče od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović da podnese ostavku, jer je, kako je rekao zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić, „govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan”.

Naprednjaci su na konferenciji za novinare pustili tonski snimak razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mesarovićeve i Cvijana, za koji tvrde da je vođen 10. marta. Cvijan je precizirao da je njegov susret sa Natom Mesarović trajao oko tri sata u zgradi Kasacionog suda u Resavskoj 22, kao i da je do sastanka došlo na njenu inicijativu. On nije hteo da komentariše sadržaj razgovora, rekavši da će snimak biti dostavljen tužilaštvu.

Vučić je, kako prenose agencije, naglasio da SNS prikuplja obiman materijal o korupciji u pravosuđu, koji će, kako je rekao, potkrepiti nedavne Cvijanove navode o tome, a koji će takođe dostaviti tužilaštvu .„Što se tiče sadržine razgovora, neka se nadležni bave time”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako se sa sigurnošću može znati da je tokom razgovora Cvijana i Mesarovićeve bilo reči o reformi pravosuđa, pošto se o tome ne govori u delu koji su novinari čuli.

Vučić je odbio da odgovori na pitanje odakle mu snimak: „Traka mi je pala s neba i nemam nameru bilo kome da kaže ko mi je dostavio. Ja odgovaram za to, ja znam odakle je traka, ali neću da kažem, mogu da me muče, ali neću reći ime čoveka koji mi je dostavio snimak. Spreman sam da za to odgovaram”, rekao je Vučić.

On je dodao da mu je Cvijan pre konferencije za novinare rekao da je „uplašen za njegovu sudbinu” posle emitovanja snimka. „Ne interesuje me sud Demokratske stranke, već sud naroda i spreman sam da odgovaram za to”, rekao je Vučić. On je optužio DS da protiv Cvijana vodi „histeričnu kampanju, uz brutalno korišćenje svojih medija, kako bi pobedili na lokalnim izborima u Aranđelovcu i zbog toga što se Cvijan drznuo da dirne u osinje gnezdo i govori o reformi pravosuđa”.

P. R.

------------------------------------------------------------

Mesarović: Nisam rekla da ne poznajem Cvijana

Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, potvrdila je juče za „Politiku” da je 10. marta razgovarala sa Vladimirom Cvijanom i naglasila da je tom sastanku prisustvovala i jedna njena savetnica. Ona je naglasila da je razgovor bio „isključivo službeni”, kao i da postoji zapisnik sa tog sastanka.

„Tada smo razgovarali prvi i poslednji put. Tom prilikom sam ga i upoznala. Ako ste vi predsednik Visokog saveta sudstva koji bira dve hiljade sudija i ako vam neko kaže da podnosi ostavku zbog korupcije u savetu, onda je normalno da tog nekoga pitate da li je to, zaista, istina. Nije moje pitanje glasilo ima li korupcije u savetu nego da li je tačno da je podneo ostavku zbog reforme pravosuđa. Eto, to je bilo moje pitanje”, rekla je Mesarovićeva.

Mesarovićeva je u izjavi za naš list naglasila da nikada nije rekla da ne poznaje Cvijana, već da ne zna ko je on. „Nikada nisam izjavila da ga ne poznajem nego da ne znam ko je Cvijan u smislu kako ga je predstavila stranka u koju je ušao. Znate li vi kako je on predstavljen? Predstavljen je kao najveći pravnik u Srbiji. U tom smislu ja ne znam ko je Cvijan”, objasnila je Mesarovićeva.

Na pitanje da li je znala da je Cvijan snimao razgovor, predsednica VSS je bila kratka: „Taman posla. Neka kaže zašto je to uradio”.

Ona kaže i da je tada prvi put saznala da je predsednikov savetnik i da ga je pozvala kada je čula da ima primedbi na rad Visokog saveta sudstva, odnosno da je prilikom reizbora bilo korupcije. To je, prema rečima Mesarovićeve, bila jedina tema njihovog razgovora.

Prema tvrdnjama predsednice Visokog saveta sudstva, novi član Srpske napredne stranke joj prilikom razgovora nije dao konkretne dokaze o onome o čemu joj je govorio, već da je to dostavio svom poslodavcu. „Rekao mi je da je na sve to što je meni ispričao ukazao svom poslodavcu, pa ko god to bio. Ponavljam da nisam bila sama na tom razgovoru, niti sam ga sama zakazivala. To je bio službeno zakazan razgovor iz Visokog saveta sudstva. U tom trenutku nisam znala koju funkciju obavlja Cvijan, samo da je savetnik predsednika države”, navodi predsednica Visokog saveta sudstva.

M. Derikonjić

[objavljeno: 22.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.