SNS traži ostavku Nate Mesarović

Izvor: RTS, 21.Apr.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži ostavku Nate Mesarović

Naprednjaci traže ostavku predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović zbog tvrdnji da ne zna ko je Vladimir Cvijan, izjavio Aleksandar Vučić. Mesarović tvrdi da nikada nije izjavila da ga ne poznaje, već da ne zna ko je Cvijan, imajući u vidu način njegovog predstavljanja prilikom prelaska u SNS.

Srpska napredna stranka traži od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da podnese ostavku, jer je, kako je rekao zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić, "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan".

Aleksandar Vučić izjavio je da je lider naprednjaka Tomislav Nikolić "pošteno kupio stan, pošto je prethodni prodao", a da niko ne postavlja pitanje "odakle ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću 600.000 evra u kešu", za kupovinu stana.

Na pitanje kako je Nikolić mogao da kupi stan od 400.000 evra, pošto se zna kolika je poslanička plata, Vučić je odgovorio da ga više interesuje odakle šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću "da iskešira 600.000 evra za stan kod Hrama (svetog Save)".

"Niko u javnost ne sme da postavi to pitanje, niko ne sme da objavi, doduše, on kaže da je to 580.000 evra", rekao je Vučić.

Naprednjaci su u prilog tome na konfereniciji za novinare pustili tonski snimak razgovora Mesarovićeve i Cvijana, za koji tvrde da je deo celokupnog tonskog zapisa u trajanju od tri sata i da je snimljen 10. marta, što, kako su naveli, potvrđuje da Mesarovićeva ne govori istinu kada kaže da ne poznaje novog člana SNS.

Cvijan je rekao da je "razgovor, koji je trajao tri sata, vođen 10. marta u Resavskoj 42, na poziv Mesarovićeve" i da će biti dostavljen Tužilaštvu.

Vučić je naglasio da SNS prikuplja obiman materijal o korupciji u pravosuđu, koji će, kako je rekao, potkrepiti nedavne Cvijanove navode o tome, a koji će takođe dostaviti Tužilaštvu.

"Što se tiče sadržine razgovora, neka se nadležni time bave", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako se sa sigurnošći može znati da je tokom razgovora Cvijana i Mesarovićeve bilo reči o reformi pravosuđa, pošto se o tome ne govori u delu koji su novinari čuli.

Vučić je odbio da odgovori na pitanje odakle mu snimak. "Traka mi je pala sa neba i nemam nameru bilo kome da kažem ko mi je dostavio", odgovorio je Vučić.

"Ja odgovaram za to, ja znam odakle je traka, ali neću da kažem, mogu da me muče, ali neći reći ime čoveka koji mi je dostavio snimak. Spreman sam da za to odgovaram", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je dodao da mu je Cvijan pre konferencije za novinare rekao da je "uplašen za njegovu sudbinu posle emitovanja snimka".

"Ne interesuje me sud Demokratske stranke, već sud naroda i spreman sam da odgovaram za to", ponovio je Vučić.

Vučić je optužio DS da protiv Cvijana vodi "histeričnu kampanju, uz brutalno korišćenje svojih medija, kako bi pobedili na lokalnim izborima u Aranđelovcu i zbog toga što se Cvijan drznuo da dirne u osinje gnezdo i govori o reformi pravosuđa".

Vučić je ocenio da je ta kampanja izraz "autoritarnosti režima".

Odgovor Mesarovićeve

Predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović rekla je da nikada nije izjavila da Vladimira Cvijana ne poznaje, već da ne zna ko je Cvijan, imajući u vidu način njegovog predstavljanja i njegovih kvalifikacija prilikom prelaska u Srpsku naprednu stranku kada je izneo optužbe na njen račun i račun ministarke pravde.

"Više puta sam isticala da imam uverenje da svi žele da se bave pravosuđem i da vrše izbor sudija, ali da je to u isključivoj nadležnosti Visokog saveta sudstva, tako da u tom postupku ne može učestvovati ni predsednik države, pa ni zaposleni u njegovom kabinetu", istakla je Mesarović.

Iznenađena činjenicom da se članovi Visokog saveta sudstva optužuju za korupciju prilikom izbora sudija i da zbog toga službenik u Predsedništvu podnosi ostvaku pozvala sam ga službenim putem u službene prostorije da me eventualno upozna sa indicijama i dokazima kojim raspolaže, objasnila je Mesarovićeva.

Dodala je da je Cvijan odbio da to iznese, "govoreći da je o tome upoznao svog poslodavca".

Osim nje, navela je predsednica Visokog saveta sudstva, tom sastanku je prisustvovao i njen savetnik, kao i da o samom sastanku postoji zapisnik.

"Nakon našeg razgovora, na prvom sledećem sastanku koji je održao Visoki savet sudstva obavestila sam članove tog tela o obavljenom razgovoru i iznetim optužbama", dodala je ona.

Očekujem da će nadležno tužilaštvo odgovoriti srpskoj javnosti da li se mogu službeni razgovori neovlašćeno prisluškivati, a potom neovlašćeno iznositi u javnost. Protiv toga smo se davno izborili, ali je nakon ovoga potpuno jasno da se u Srbiji vrše krivična dela, krše ljudska prava i Srbija dovodi u situaciju da ne može napred, rekla je Mesarovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS traži ostavku Nate Mesarović

Izvor: Blic, 21.Apr.2010

Srpska napredna stranka traži od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović da podnese ostavku, jer je, kako je danas rekao zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić, "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan"...Naprednjaci su u prilog tome na konferenicji za novinare...

Nastavak na Blic...

Susret na - kaseti

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2010

Naprednjaci objavili snimak razgovora Nate Mesarović i Vladimira Cvijana, tražeći ostavku sudije. SNS dokazala da predsednica VSS poznaje Cvijana. Nata Mesarović pita odakle im snimak razgovora

Nastavak na Večernje novosti...

SNS traži ostavku Nate Mesarović

Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010

BEOGRAD - Srpska napredna stranka traži od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović da podnese ostavku jer je, kako je danas rekao zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić, "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan"...Traka pala s neba ..Vučić je odbio da...

Nastavak na Glas javnosti...

SNS ima tonski snimak razgovora Mesarović i Cvijana

Izvor: Mondo, 21.Apr.2010

Naprednjaci su novinarima pustili deo navodnog tonskog snimka trosatnog razgovora Vladimira Cvijana i Nate Mesarović, koja je ranije izjavila da "ne zna ko je Cvijan".

Nastavak na Mondo...

Optužbe zbog prisluškivanja

Izvor: Danas, 21.Apr.2010

Srpska napredna stranka zatražila je ostavku predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović zbog „laži“ da ne zna ko je Vladimir Cvijan, inače bivši v. d. generalnog sekretara i savetnik predsednika Srbije i odskora član naprednjaka.

Nastavak na Danas...

SNS: Mesarovieva da podnese ostavku

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Apr.2010

Srpska napredna stranka trai od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarovi da podnese ostavku, jer je, kako je navode "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan". Naprednjaci su kao potvrdu toga na konferenciji za novinare pustili tonski snimak razgovora Mesarovieve i Cvijana..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Nata Mesarović: Vraća se vreme prisluškivanja zvaničnika pravosuđa

Izvor: B&F Online, 22.Apr.2010, 13:58

Srpska napredna stranka je zatražila ostavku od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović, jer je, po Vučićevim rečima, "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan". Kao dokaz za ovu tvrdnju, na konferenciji za novinare oni su pustili snimak razgovora Mesarovićeve...

Nastavak na B&F Online...

Cvijan pod istragom za špijunažu

Izvor: Blic, 22.Apr.2010

Istraga o slučaju neovlašćenog snimanja predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović je pokrenuta i osnovano se sumnja da je snimak napravio Vladimir Cvijan, član SNS, kaže za „Blic“ izvor blizak Tužilaštvu. Istragom će biti utvrđeni i motivi snimanja Nate Mesarović, a prema navodima posebna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.