SNS traži ostavku Nate Mesarović

Izvor: B92, Tanjug, 21.Apr.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži ostavku Nate Mesarović

Aleksandar Vučić (Tanjug)

Beograd -- Naprednjaci traže od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović da podnese ostavku jer njena tvrdnja da ne zna ko je Vladimir Cvijan nije istinita.

Srpska napredna stranka traži od predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović da podnese ostavku, jer je, kako navode, "govorila neistinu kada je tvrdila da ne zna ko je Vladimir Cvijan". Naprednjaci su kao potvrdu toga na konferenciji za novinare pustili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tonski snimak razgovora Mesarovićeve i Cvijana.

"Ako koza laže, rog ne laže” - tim rečima je zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vućić započeo konferenciju za novinare.

Nakon što je citrao izjavu Nate Mesarović da ne zna ko je Vladmir Cvijan, pustio je audio-snimak koji, kako veruje, dokazuje suprotno. "Očekujemo da Nata Mesarović sada podnese ostavku”, rekao je Vučić.

Snimak je, kako tvrde naprednjaci, deo tonskog zapisa u trajanju od tri sata. Vladmir Cvijan kaže da se sa Natom Mesarović susreo 10. marta u zgradi Kasacionog suda u Resavskoj 22 i to na njenu inicijativu.

Na primedbu da na snimku ništa ne ukazuje da je Mesarovićeva, deo, kako su govorili, "pravosudne mafije”, naprednjaci kažu da će ti dokazi kasnije biti prezentovani.

Prema Vučićevim rečima, SNS prikuplja obiman materijal o korupciji u pravosuđu, koji će, kako je rekao, potkrepiti nedavne Cvijanove navode o tome, a koji će takođe dostaviti Tužilaštvu.

"Što se tiče sadržine razgovora, neka se nadležni bave time", rekao je Vučić.

Naprednjaci odbijaju da kažu odakle im snimak, a na pitanje da li je krivično delo neovlašćeno snimanje predsednica suda, Aleksandar Vučić kaže da je to zamena teza.

"Traka mi je pala s neba i nemam nameru bilo kome da kaže ko mi je dostavio. Ja odgovaram za to, ja znam odakle je traka, ali neću da kažem, mogu da me muče, ali neći reći ime čoveka koji mi je dostavio snimak. Spreman sam da za to odgovaram", rekao je Vučić.

Demokratska stanka ocenjuje da je kampanja koju vodi SNS vodi protiv reforme pravosuđa nemoralna. Portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da građani treba da znaju šta stoji iza toga jer se takvim ponašnjem dovode u pitanje presude koje su već donete.

"Zabrinjavajuće je to što napadi upravo idu na Natu Mesarović, ako se zna da je to žena koja je donela presudu protiv Legije za ubistvo Zorana Đinđića, a podsećanja radi, Tomislav Nikolić je upravo u predsedničkoj kampanji pozivao da se ta ista presuda preispita, što je naišlo na opštu osudu javnog mnjenja", rekla je Trivanova.

Odgovor Mesarovićeve na navode SNS-a

Nata Mesarović rekla je da nikada nije izjavila da Vladimira Cvijana ne poznaje, već da ne zna ko je Cvijan, imajući u vidu način njegovog predstavljanja i njegovih kvalifikacija prilikom prelaska u Srpsku naprednu stranku kada je izneo optužbe na njen račun i račun ministarke pravde.

"Više puta sam isticala da imam uverenje da svi žele da se bave pravosuđem i da vrše izbor sudija, ali da je to u isključivoj nadležnosti Visokog saveta sudstva, tako da u tom postupku ne može učestvovati ni predsednik države, pa ni zaposleni u njegovom kabinetu", rekla je Mesarovićeva.

Iznenađena činjenicom da se članovi Visokog saveta sudstva optužuju za korupciju prilikom izbora sudija i da zbog toga službenik u Predsedništvu podnosi ostvaku pozvala sam ga službenim putem u službene prostorije da me eventualno upozna sa indicijama i dokazima kojim raspolaže, objasnila je Mesarovićeva.

Ona je dodala da je Cvijan odbio da to iznese, "govoreći da je o tome upoznao svog poslodavca".

Osim nje, navela je predsednica Visokog saveta sudstva, tom sastanku je prisustvovao i njen savetnik, kao i da o samom sastanku postoji zapisnik.

"Nakon našeg razgovora, na prvom sledećem sastanku koji je održao Visoki savet sudstva obavestila sam članove tog tela o obavljenom razgovoru i iznetim optužbama", dodala je ona.

Očekujem da će nadležno tužilaštvo odgovoriti srpskoj javnosti da li se mogu službeni razgovori neovlašćeno prisluškivati, a potpom neovlašćeno iznositi u javnost. Protiv toga smo se davno izborili, ali je nakon ovoga potpuno jasno da se u Srbiji vrše krivična dela, krše ljudska prava i Srbija dovodi u situaciju da ne može napred, rekla je Mesarovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.