SNS traži ostavke u  pravosuđu

Izvor: RTS, 30.Maj.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži ostavke u pravosuđu

Zbog propusta u izboru sudija Srpska napredna stranka traži ostavku ministarke pravde Snežane Malović i predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Srpska napredna stranka zatražila je od ministarke pravde Srbije Snežane Malović i predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović da podnesu ostavke zbog, kako je navedeno, propusta u izboru sudija u Srbiji.

Član Pravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveta SNS Nikola Selaković je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je odluka Ustavnog suda Srbije da usvoji žalbu neizabranog sudije Zorana Saveljića iz Niša "potvrda lošeg rada" Visokog saveta sudstva, čiji su članovi Snežana Malović i Nata Mesarović.

"Odluka Ustavnog suda ukazuje na velike manjkavosti u radu Visokog saveta sudstva prilikom izbora sudija", ocenio je Selaković i upitao kako posle toga Snežana Malović i Nata Mesarović mogu da ostanu na funkcijama.

Ustavni sud Srbije usvojio je u petak žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom sudu i Višem sudu u Nišu.

To je prva odluka koju je Ustavni sud doneo po žalbi jednog neizabranog sudije protiv odluke Visokog saveta sudstva kojom je utvrđeno da mu je sudijska dužnost prestala decembra 2009. godine.

Ustavni sud je poništio odluku Visokog saveta sudstva u delu koji se odnosi na tog neizabranog sudiju, jer je odluka o prestanku sudijske dužnosti imala uopšteno obrazloženje koje se odnosi na svih 837 neizabranih sudija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.