SNS pre 10 dana tražio Novi Sad

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS pre 10 dana tražio Novi Sad

SNS je pre desetak dana pokrenula inicijativu za prekomponovanje vlasti na lokalu a SPS ju je prihvatio pre dva dana i ona je sada na potezu, kaže Igor Mirović.

Predsednik Okružnog odbora SNS pojasnio je da se ta inicijativa odnosi na veće gradove, Kikindu, Sombor i Novi Sad, u kojima postoji mogućnost da SNS sa SPS i drugim strankama napravi većinu, a da je prioritet Novi Sad.

"Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prioritet je Novi Sad zbog toga što je DS u periodu od 2008. do 2012. godine ostvarila izuzetno slabe rezultate u rukovodjenju gradom", kazao je Mirović, navodeći da su, kako je rekao, taj loš rad gradjani prepoznali na izborima, pa je DS u Novom Sadu ostvarila znatno lošiji rezultat u odnosu na prethodni period.

Mirović je istakao da postoji velika razlika između lokalne vlasti u Beogradu i Novom Sadu, jer je DS u Beogradu ostvario dobar rezultat, dok to, po njegovim rečima, u Novom Sadu nije slučaj, što potvrdjuje činjenica da demokrate u gradskom parlamentu od 78, imaju svega 18 odbornika.

Prema njegovim rečima, inicijativu za prekomponovanje vlasti prihvatio je SPS i sada predstoje razgovori sa drugim strankama koje imaju svoje predstavnike u gradskim parlamentima.

"SPS trenutno čini gradsku većinu u Novom Sadu i na socijalistima je da povuku prvi potez", istakao je Mirović, dodajući da će se razgovori sa drugim strankama voditi ne o pukoj promeni vlasti, već o potpunoj promeni koncepta funkcionisanja vlasti.

On je podsetio da je kandidat za gradonačelnika Novog Sada iz redova SNS Miloš Vučević, koji, kako je rekao, ima punu podršku stranke za okupljanje nove gradske većine.

Na pitanje da li je to konačan stav SNS kada je reč o personalnom rešenju za mesto gradonačelnika, odnosno da li postoji mogućnost da eventualno novi gradonačelnik bude iz redova neke druge stranke, Mirović je rekao da " trenutno postoje dve opcije - ili da se zadrži postojeće stanje sa Pavličićem kao gradonačelnikom ili da se napravi nova većina u kojoj bi Vučević bio gradonačelnik".

Vlast u Novom Sadu formirali su DS, LSV i koalicija oko SPS-a.

DS ima 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati SPO 15, a koalicija oko SPS-a 7 odbornika tako da zajedno imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

SNS ima 15 mandata, Romska demokratska stranka 6, DSS, SRS i Dveri po 5, SVM i Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) po jedan mandat.

DS je u Vojvodini formirala vlast bez SPS pošto su socijalisti odlučili da u novu vladu Srbije udju sa SNS i URS.

Ako ne bude prelaska odbornika iz jedne strnake u drugu, a naprednjaci svakako ne mogu da računaju na odbornike DS, LSV i SRS. Prosta računica pokazuje savez mnorali da prave bukvalno sa svima ostalima, a među njima je i pokret Dveri.

Mirović kaže da će svi, pa i Dveri, morati da usklade svoje političke programe sa SNS-om i naprave određene ustupke, ukoliko žele zajedno da ruše DS.

U pokret Dveri kažu da ne pristaju na suštinsku izmenu svoje politike, a o svemu ostalom su spremni da razgovaraju. "Mi smo ponudili porodični model društva, potrebe običnog čoveka i nismo spremni da odustanemo od osnovnih načela. Mada da budem iskren u gradu se ne vodi visoka politika", rekao je Miroslav Parović iz pokreta Dveri.

U LSV-u uvereni da od nove podele vlasti u Novom Sadu nema ništa.

"Najavu promene vlasti u NS dao je Mlađan Dinkić koji ne samo da nema odbornike u Novom Sadu, nego ja zaista smatram da je žalosno da osoba koja će danas biti izabrana za ministra finansija i privrede nema druga posla kojima će se baviti kada je u pitanju Novi Sad, nego se bavi promenom vlasti," kaže Aleksandra Jerkov predsednica novosadske skupštine.

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović juče je najavio da će u Vojvodini doći do promene vlasti na lokalnom nivou.

Prehtono je lider URS-a Mlađan Dinkić u izjavi za novosadski "Dnenvnik" rekao da sadašnja loklana vlast u Novom Sadu nije sigurna.

Na to je reagovao potpredsednik DS-a i vojvođanski premijer Bojan Pajtić i uz poruku - neka vam je bog u pomoći, istakao da onaj ko kao prvi zadatak postavi obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, taj neće dugo trajati.

U istom tonu je nastavio i aktuelni gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić koji je naveo da lično veruje sadašnjim koalicionim partnerima i reč koju smo dali jedni drugima prilikom formiranja sadašnje gradske vlasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Igor Mirović: SNS pre 10 dana tražio Novi Sad

Izvor: Kurir, 26.Jul.2012

Glavni prioritet je Novi Sad zbog toga što je DS u periodu od 2008. do 2012. godine ostvarila izuzetno slabe rezultate u rukovodjenju gradom, rekao je Igor Mirović..BEOGRAD -  Predsednik Okružnog odbora SNS Igor MIrovićnaveo je da je SNS  pre desetak dana porkenula inicijativu za prekomponovanje...

Nastavak na Kurir...

SNS još pre 10 dana tražio Novi Sad

Izvor: Novine novosadske, 26.Jul.2012

SNS je pre desetak dana porkenula inicijativu za prekomponovanje vlasti na lokalu a SPS ju je prihvatio pre dva dana i ona je sada na potezu, kaže predsednik Okružnog odbora naprednjaka Igor Mirović. On je pojasnio da se ta inicijativa odnosi na veće gradove, Kikindu, Sombor i Novi Sad, u kojima...

Nastavak na Novine novosadske...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.