SNS i SPS protiv poreske uprave za Vojvodinu

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i SPS protiv poreske uprave za Vojvodinu

Platforma Pajtićeve vlade o izradi zakona o finansiranju pokrajine neprihvatljiva za naprednjake i socijaliste jer bi dovela do kršenja finansijskog sistema Srbije

Novi Sad – Pet godina pošto je istekao ustavni rok platforma o izradi zakona o finansiranju pokrajine naći će se konačno 8. novembra pred poslanicima vojvođanskog parlamenta. Ali polazni osnov za izradu zakona na čije usvajanje se čeka od 31. decembra 2008. godine biće samo povod za dodatno zaoštravanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnosa između Dačićeve i Pajtićeve vlade, iako se deklarativno i pokrajinska i republička vlast zalažu da se zakon o finansiranju Vojvodine usvoji.

Naprednjacima je predlog platforme pokrajinske vlasti, oko kojeg su se saglasile DS, LSV i SVMneprihvatljiv, jer između ostalog predviđa i formiranje poreske uprave za Vojvodinu.

Platforma predviđa da se zakonski omogući ostvarivanje ustavne obaveze od minimum sedam odsto sredstva iz budžeta godišnje za pokrajinu, ali i da se utvrde precizni mehanizmi kojima bi se omogućilo da taj novac i „legne na račun”. Naprednjaci i socijalisti odbijaju da prihvate takav predlog. Za obe stranke platforma nije u skladu sa Ustavom i nije prihvatljiva jer bi dovela do kršenja finansijskog sistema Srbije.

– Mi jesmo za usvajanje zakona o finansiranju, ali ponuđena platforma je za nas apsolutno neprihvatljiva. Osnovni razlog je osnivanje poreske uprave za Vojvodinu, jer to znači zadiranje u jedinstvenost poreskog sistema Republike Srbije. Drugi razlog je taj što se poziva na Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, protiv koje smo jasno bili. Iako su sami krivi što to nisu uradili prethodnih šest godina, sada pokušavaju da nametnu tezu kako opozicija ne želi zakon o finansiranju. To apsolutno nije tačno – kaže za „Politiku” prof. dr Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS.

Sa druge strane, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine smatraju da otpor prema predlogu iza kojeg i oni stoje zapravo proizilazi iz činjenice da nekome ne odgovara prekidanje dalje centralizacije i samovolje kada je o finansiranju pokrajine reč.

„Znate, kad god se spomene neko pitanje koje je važno za Vojvodinu, onda se to tumači kao napad na državu. To je notorna glupost. Ako nije problem da lokalne samouprave imaju administrativne kapacitete i svoje lokalne poreske uprave, da recimo Novi Sad prikuplja poreze po osnovu imovine, zašto bi bio problem da postoji i pokrajinska poreska uprava, kada imamo kapacitete za to. Jedino što nekome smeta je to što bi finansiranje pokrajine tada bilo nezavisno od ministra finansija koji je do sada odlučivao da li će nam prebaciti pare, ili neće. Znači, dinamika prenosa sredstava ne bi zavisila od volje jednog čoveka – naglašava za „Politiku” Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe LSV.

Iako je sasvim sigurno da će platforma dobiti zeleno svetlo na predstojećoj sednici pokrajinskog parlamenta, pitanje je kakva će joj biti dalja sudbina. Po proceduri, nakon izglasavanja u Skupštini Vojvodine, trebalo bi da se nađe u rukama članova radne grupe za izradu zakona o finansiranju APV, koja je formirana još za vreme mandata Mlađana Dinkića. Međutim, ni koordinator vladajuće koalicije u pokrajini nema odgovor na pitanje da li će se, kada i u kom sastavu okupiti ta radna grupa.

– Dinkić je po funkciji bio predsednik, ali nemam informaciju da je sada novi ministar Krstić formalno imenovan na čelo te radne grupe. Očekujemo odgovor i poziv na sastanak. Platforma koju usvajamo treba da odredi smernice za budući zakon o finansiranju. Imao sam konsultacije sa opozicijom, i pozvao ih da amandmanski utiču na tekst platforme jer želimo da postignemo što veći konsenzus. Spremni smo da korigujemo sve osim suštine – a to su precizni mehanizmi da se popuni sedam odsto od budžeta, ali da taj novac i stigne u pokrajinu – objašnjava Dragoslav Petrović, koji je ujedno i član radne grupe dveju vlada.

U slučaju da se radna grupa za izradu zakona ne sastane, ili na njoj ne bude postignut minimum saglasnosti po pitanju predloga koji će stići iz Novog Sada, otvara se drugi mogući scenario, navodi naš sagovornik.

– U tom slučaju, Vlada Vojvodine će na osnovu platforme usvojiti tekst predloga zakona i uputiti ga Skupštini Vojvodine koja bi onda iskoristila svoju zakonsku inicijativu. Taj predlog bi se tada, pre kraja novembra, našao na sednici republičkog parlamenta – naglašava Dragoslav Petrović.

Kakva god bila sudbina nove inicijative koja kreće iz pokrajinskog parlamenta, očekuje se da će demokrate to iskoristiti da, kao i proletos nakon usvajanja Deklaracije o Vojvodini, demonstriraju jedinstveno i snagu vladajuće koalicije, koje se u poslednje vreme dovodilo u pitanje. Opozicija im je proletos na sve to odgovorila velikim narodnim skupom u Novom Sadu, prikupljanjem potpisa za smenu Bojana Pajtića. Slučajno ili ne, ali u vreme dok se bude raspravljalo o finansiranju pokrajine, naprednjaci najavljuju proteste protiv Vlade Vojvodine širom pokrajine.

--------------------------------------------------------------------

Šta sadrži platforma pokrajinske vlade

Suština aktuelnog predloga pokrajinske vlasti, oko kojeg su se saglasile sve njene članice DS, LSV i SVM, jeste da se zakonski omogući ostvarivanje ustavne obaveze od minimum sedam odsto  sredstva iz budžeta godišnje za pokrajinu, ali i da se utvrde precizni mehanizmi kojima bi se omogućilo da taj novac i „legne na račun”. Suština predloga je da pokrajinski organi samostalno ubiru prihode na teritoriji APV, sve vrste poreza i drugih javnih dažbina te deo PDV-a i akciza, do iznosa za svoj budžet – ustavnih „najmanje sedam odsto”, a da ostala sredstva proslede republičkom budžetu.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 02.11.2013.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.