SNS favorit predsednika Srbije

Izvor: BKTV News, 06.Feb.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS favorit predsednika Srbije

Predsednik Tomislav Nikolić je za ulazak Srbije u EU i za strateško partnerstvo sa Ruskom federacijom i Kinom. Predsednik Srbije može doprineti političkoj ravnoteži u izbornoj kampanji ako bude radio na jačanju poslovnih i političkih veza Srbije sa EU i Ruskom federacijom, posebno u održavanju vitalnih projekata oko „Južnog toka“ ili poslova sa kineskim investitorima u Srbiji. Sa druge strane predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Srbije svoje učešće u političkoj kampanji treba da usmeri na poštovanje zakonistosti i ravnopravnosti političkih stranaka. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je osnivač i prvi lider SNS i kao građanin ima pravo da se izjasni za ovu političku partiju, ali ne i da je favorizuje, već samo da prezentuje politiku svih partija računajući i SNS u dosadašnjoj vlasti.
Izvesno je da je Tomislav Nikolić bio nezadovoljan sa radom MUP-a po „dubini“ čime je dao „crveni karton“ ministru policije Ivici Dačiću ne samo kao ministru, već i kao premijeru i lideru SPS-a. Ako su prvi znaci pada Dačićeve vlade došli iz kabineta šefa države, jasno je da je politički cilj bio da se izvrši politička ravnoteža i da vodeća stranka SNS putem prevremenih izbora dobije šansu da bude vladajuća partija, a da lider SNS Aleksandar Vučuć bude premijer Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže: „Zaista sam predsednik svih građana, svi su mi jednaki, ali nisu mi jednake sve političke stranke”.
Tomislav Nikolić je ispoštovao svoje predizborno obećanje da neće biti i predsednik Srbije i lider SNS. Učinio je dobar potez za imidž predsednika države, ali i za jačanje SNS i politički uzlet Aleksandra Vučića. Tomislav Nikolić može kao prvi lider SNS da bude zadovoljan rejtingom ove partije i Aleksandrom Vučićem, s tim što je simbolički rekao „kada završim mandat vratiću se kao član u SNS“.
Tomislav Nikolić je stasao kao parlamentarac, narodni poslanik sa dugim stažom, kao ministar i kratkotrajno kao predsednik parlameta Srbije. Politički Nikolić je bliži strateškim vezama prema Istoku i to prema Ruskoj federaciji i Kini, dok je Aleksandar Vučić bliži EU, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Predsednik Nikolić je negde „zaštitinik“ ekonomskih i političkih interesa Rusije i Kine u Srbiji. On će svojim autoritetom do 2017. godine u Srbiji održavati „balans“ uticaja EU, SAD s jedne strane i Rusije i Kine sa druge strane.
Politički „otac“ će pratiti jačanje SNS i bočno uticati na rast ove partije u vlasti. Po čemu se Tomislav Nikolić razlikuje od Borisa Tadića? Pre svega po tome što je prihvatio da stranka izabere drugog lidera, da samostalno vodi politiku i vlast bez direktnog mešanja i pritisaka kako je to radio Boris Tadić. Pokazalo se i u slučaju Miloševića i Tadića da su kao gospodari vlasti uticali na urušavanje SPS i DS, pad s vlasti delujući autokratski u svojim partijama. Politički Tomislav Nikolić deluje mudro. Iskustvo Miloševića i Tadića pokazuje da su ih najbliži saradnici napustili ili su oni napustili politiku svojih partija. Predsednik Tomislav Nikolić će i u ovoj parlamentarnoj kampanji dati svoj politički pečat, koji će se u mnogome razlikovati od Slobodana Miloševića ili Borisa Tadića.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.