SNS: Stanje gore nego pre 5.oktobra

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Stanje gore nego pre 5.oktobra

Beograd -- Srpska napredna stranka smatra da je 11 godina posle 5. oktobra stanje u Srbiji u svim segmentima gore nego što je bilo pre tih promena.

To je na konferenciji za novinare rekao funkcioner SNS Marko Đurić dodajući da se to odnosi na sve sfere društvenog života.

Naprednjaci, kako je rekao Đurić, smatraju da Srbiju "udruženim snagama na dno vode oni koji su vlast preuzeli 5. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oktobra i oni koji su vlast u Srbiji držali do tada".

"Vidi se da su u Srbiji udruženi najgori i sa jedne i sa druge strane", naveo je Đurić i dodao da je građanima oduzeto ono što je možda i najvrednije, a to je nada da stvari mogu da budu drugačije.

Funkcioner SNS je upitao šta se desilo "sa više od 75 milijardi evra investicija koje su ušle u Srbiju posle 5. oktobra 2000. godine" i rekao da je Srbija u periodu od 11 godina osim ekonomskog doživela i moralni pad.

On je mišljenja da su političke promene, koje građani mogu doneti na izborima, jedini način da zemlja izađe iz sveopšte krize.

Đurić je rekao i da Republičko javno tužilaštvo treba da ispita sve okolnosti vezane za izgradnju pristupnih saobraćajnica i mosta preko Save u Beogradu i kod Beške i dodao da SNS "osnovano sumnja da je prilikom izgradnje tih objekata došlo do ozbiljnih zloupotreba".

"Nacionalno jedinstvo potrebnije nego ikad"

Srbiji je danas, 11 godina od demokratskih promena, nacionalno jedinstvo važnije i potrebnije nego ikad, rekla je potpredsednica Demokratske stranke Srbije Milica Radović posle polaganja venca na spomenik Jasmini Jovanović, nastradaloj u demonstracijama 5. oktobra 2000. godine.

"Jedno je sigurno, da smo tog 5. oktobra 2000. bili jedinstveni i da nam tada jedinstvo nije manjkalo. Činjenica je da od 5. oktobra pa do danas nisu ostvarena sva očekivanja i ciljevi. Obaranje Miloševićevog režima je bio samo jedan u nizu problema koje je trebalo rešiti. Iza nas su nažalost ostali krupni problemi", kazala je Radovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla da Kosovo nije jedina potvrda nacionalnog nejedinstva jer, navela je, Srbija danas nema nacionalni konsenzus ni oko jednog važnog pitanja, uključujući pitanja evropske integracije i iznalaženja rešenja za tešku ekonomsku situaciju.

Radovićeva je kazala da se danas na celoj teritoriji Srbije ne živi slobodno, da "Srbe na Kosovu danas ubijaju, ranjavaju i da se na njih puca" dok, kako je navela, ostatak Srbije potpuno mirno gleda na to što se dešava na jugu Srbije.

"Mislim da nam nedostaje solidarnost, nacionalno jedinstvo koje smo imali u jednom vrlo važnom trenutku i periodu u našoj modernoj istoriji", kazala je potpredsednica DSS.

Ona je ocenila da bez nacionalnog jedinstva nije moguće ostvariti nijedan budući cilj niti sačuvati ono što je do sada postignuto.

Radovićeva je kazala da su predstavnici DSS danas okupili kraj spomenika Jasmini Jovanović da bi 11 godina nakon petooktobarskih demonstracija odali počast Jasmini i da bi se svi prisutni podsetili na važnost vrednosti za koje su se tada borili a kojima i danas treba da streme.

"Jasmina je uvek sa nama i ona nam ukazuje da su sloboda i demokratija vrednosti iznad svih, da je neophodno da budemo jedinstveni da bismo te ciljeve mogli da ostvarimo", navela je Radovićeva.

Pored Milice Radović u parku u Beogradu kod Mostarske petlje okupili su se i poslnici DSS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.