SNS: Izbori u novembru ili miting

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Izbori u novembru ili miting

Ako se vlast obaveže da će raspisati izbore do novembra, odustaćemo od najavljenog mitinga, rekao Tomislav Nikolić. Kolundžija: Zahtev je čist marketing.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da su naprednjaci spremni da odustanu od najavljenog mitinga u aprilu, ako se vladajuća koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obaveže da će raspisati vanredne izbore po dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nikolić je rekao da je SNS spreman za takav dogovor u interesu građana i da je spreman da se obaveže da neće organizovati skupove, dok Srbija ne dobije status kandidata.

"Mi odustajemo od mitinga, ako oni krajem novembra, najkasnije početkom decembra, raspišu vanredne izbore", rekao je Nikolić.

Lider naprednjaka je rekao da očekuje odgovor na taj, kako je naveo, najveći ustupak koji je jedna opoziciziona stranka učinila onima koji su na vlasti.

"To je poslednji ustupak koji činimo zbog Srbije. Sada vlast nema nijedan razlog da to ne uradi. Uopšte se ne bojimo izbora posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU", istakao je Nikolić.

Nikolić, međutim, smatra da će vlast odbiti predlog, ali i da se nada brzom odgovoru, kako bi imali dovoljno vremena da organizuju miting.

"Mislim da će ova ponuda biti odbijena, a onda ćemo imati 16. april", rekao je Nikolić i dodao da je izjava premijera Srbije Mirka Cvetkovića da svako ko u ovom trenutku traži izbore ometa evropski put zemlje veoma ozbiljna i teška optužba.

Reagovanja na Nikolićev predlog

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je zahtev SNS za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora "čist marketing i partijski angažman koji je imao za potrebu da mobiliše stranačko telo naprednjaka".

Kolundžija ocenjuje da je takav zahtev naprednjaka "dokaz da je SNS politički nedosledna"

"Ne kažem da izbora možda neće biti i krajem godine, ali je činjenica da nema nikakve potrebe za njihovim raspisivanjem pre roka", naglasila je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da se o predlogu naprednjaka o obustavljanju najavljenih protesta može raspravljati nakon rekonstrukcije Vlade Srbije.

Ružić je rekao i da bi na taj predlog naprednjaka trebalo, pre svega, da odgovori Demokratska stranka, kao stožer vladajuće koalicije.

„Takođe, ne možemo da znamo u kom mesecu će Srbija dobiti status kandidata", istakao je Ružić i naveo da se zbog toga ne može ni baviti inicijativom naprednjaka.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je deo opozicije koji traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, spreman da podrži ubrzanje procesa ulaska Srbije u Evropsku uniju i da će Nova Srbija, kao opozicija, u tome pomoći.

Opozicija je, prema Ilićevim rečima, spremna da prihvati ponudu lidera SNS-a Tomislava Nikolića "ako vlada čvrsto obeća da će raspisati izbore nakon dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU".

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da se Srbija praktično nalazi u izbornoj godini, pa su "mitinzi sa zahtevima za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora potpuno deplasirani".

Aligrudić je rekao da DSS načelno "ne zanimaju aktivnosti političkih stranaka za čiji status kao opozicionih nisu sigurni".
Pogledaj vesti o: Izbori,   Miting srpske napredne stranke

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.