SDS i DS: Gašić počinio krivično delo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS i DS: Gašić počinio krivično delo?

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović izjavio je danas da SDS traži od tužilaštva da hitno istraži da li je ministar odbrane Bratislav Gašić izvršio krivično delo kada je neprimerenim ponašanjem primorao zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji. Tom zahtevu se pridružila i Demokratska stranka.

Veselinović je novinarima, u Skupštini Srbije, rekao da je iz saopštenja zaštitnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građana moglo da se vidi da je Gašić uvredama primorao Jankovića i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA generalom Petrom Cvetkovićem.

Ministar Gašić je, iako mu to nije radno mesto, iako nije imao šta da traži za vreme kontrole dokumenata, grubo sprečio zaštitnika građana da obavi svoj posao, rekao je Veselinović.

"Tražimo od javnog tužilaštva da ispita da li je tom prilikom učinjeno krivično iz član 322 Krivičnog zakonika, koji kaže ko silom ili pretnjom spreči službeno lice u vršenju službene radnje koju preduzima u ovkiru svojih ovlašćenja biće kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine", rekao je Veselinović.

U sledećem stavu se, kako je rekao Veselinović, navodi ako prilikom izvršenja dela učinilac uvredi ili zlostavi službeno lice, biće kažnjen se od šest meseci do pet godina zatvora.

Tražimo od tužilaštva da proveri da li je možda učinjen i treći, najteži oblik ovog krivičnog dela, sprečavanje otkrivanja drugog krivičnog dela, rekao je on.

Veselinović je istakao da ne očekuje od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da smeni Gašića, jer to nije učinio ni do sada kada je on kršio zakon.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da podržava zahtev Socijaldemokratske stranke.

"Smatramo da je ministar Gašić značajno prekoračio svoja ovlašćenja, da je na potpuno skandalozan, neprihvatljiv i vrlo štetan način uticao na zaštitnika građana i na njegove aktivosti koje su zasnovane na zakonu", rekao je Stefanović.

On je naglasio da DS zahteva da ministar odbrane omogući zaštitniku građana da radi svoj posao, da dobije sporni dokument i da se ovo ponovo ne završi na još jednom nepristojnom i bahatom ponašanju Gašića.

"Zato tražimo da ministar Gašić, ako se ustanovi gde se on uopšte nalazi, što pre podnese ostavku ili da bude smenjen", rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da je loše kada jedna politička stranka, jedan poslanik, ili grupa poslanika, preuzmu ulogu pravosuđa.

"Video sam iz Veselinovićeve izjave da je on već podigao optužnicu, da je već optužio i presudio Gašiću, da mu je već odredio i zatvorske kazne, samo još da ga utamniči i za njega je taj postupak završen", rekao je Babić.

Babić je kazao da ne vidi ni jedan jedini razlog da Gašić ne bude u instituciji koja je u sastavu Ministarstva odbrane.

"Koji zakon kaže da Gašić ne sme da bude u prostorijama VBA", upitao je Babić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić ne ide u Ukrajinu povodom Dana pobede

Izvor: Politika, 07.Maj.2015

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić neće prisustvovati svečanosti u Kijevu koja se organizuje povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je organizator odlučio da tu proslavu spusti sa ministarskog na ambasadorski nivo...Organizator je odlučio da tu manifestaciju spusti...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.