Izvor: Magyar Szó, 22.Avg.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rvanje u Vojvodini

Rvanje u Vojvodini Magyar Szó online

2014. augusztus 22., 12:26

0

Juče su se čuli novi argumenti u prilog tezi da  treba podržati inicijativu Ištvana Pastora, predsednika Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) i Aleksandra Vučića, lidera Srpske Napredne Stranke (SNS) koja se odnosi na formiranje vlade narodnog jedinstva u Vojvodini. Goran Kneževič, potpredsednik naprednjaka je izjavio da njegovu stranku zanimaju samo interesi Vojvodine i da su zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << voljni sarađivati i sa Demokratskom Strankom. Liga Socijaldemokrata Vojvodine je mišljenja da pokrajina iz ovog ćorsokaka može izaći jedino uz pomoć sveobuhvatne političke saradnje. Analitičar Dinko Gruhonjić je ubeđen da se u celoj ovoj priči sve svodi samo na raspisivanje pokrajinskih izbora.

U svojoj jučerašnjoj izjavi, Goran Knežević je priznao da naprednjaci ranije nisu bili voljni da sarađuju sa demokratama, ali da su promenili mišljenje. Potpredsednik naprednjaka misli da bi se u Vojvodini trebali održati izbori jer je aktuelna vlast izgubila legitimitet, ali dodaje da zbog troškova trenutno nije moguće raspisati izbore. Knežević kaže da je ideja Pastora o vladi nacionalnog jedinstva prihvatljiva.

„Ta bi vlada privremeno upravljala Vojvodinom i tokom tog perioda bi se mogli prihvatiti pojedini zakoni i ostvariti određeni ciljevi. Tek nakon toga bi se raspisali izbori za pokrajinsku skupštinu“ – objasnio je Knežević. Na pitanje šta bi se desilo ukoliko demokrate ne promene svoje mišljenje i ukoliko se i dalje protive saradnji, Knežević je odgovorio da bi u tom slučaju prelaznu vladu formirali bez DS-a.

„Za Ligu Socijaldemokrata Vojvodine (LSV)  pokrajinska vlada je nezamisliva bez DS-a „– izjavio je Bojan Kostreš, potpredsednik stranke dodajući da bi nova vlada bez demokrata imala samo tesnu većinu u parlamentu. Kostreš je mišljenja da svako ko želi da pokrajinska administracija i ubuduće radi, mora progutati gorku pilulu. „U pokrajini bez naprednjaka, mi imamo dvotrećinsku većinu. Ali možemo mi da izglasamo bilo šta, ako to kasnije republička skupština ne podržava. Znači bez podrške naprednjaka ništa ne možemo uraditi“ – rekao je Kostreš.

Miroslav Vasin, predsednik pokrajinskog odbora DS-a je izjavio da njegova stranka nema nameru da učestvuje u radu vlade nacionalnog jedinstva. Mišljenje DS-a je da vojvođansku vladu i ubuduće mora predvoditi koalicija DS-a, SVM-a i Lige, s tim da bi se u njen rad morala uključiti i Nova Demokratska Stranka.

Nova Demokratska Stranka je prvo podržala ovaj predlog, ali je kasnije obznanila da prekida svaku saradnju sa DS-om dok ova stranka ne reši svoje unutrašnje probleme.

Leteći cirkus Montija Pajtona

Analitičar Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da je jasno da u pokrajini ništa ne funkcioniše iz više razloga, od kojih je najveći stranački. „Politički predstavnici ne brinu o ljudima u pokrajini, za njih je prioritet da očuvaju svoje fotelje. Nije donet ni jedan od zakona veoma bitnih za Vojvodinu, uključujući i onaj o finansiranju pokrajine. Nije jasno šta se desilo sa stručnim radnim grupama čiji je zadatak bio izrada zakonske regulative, niti je jasno zbog čega su ti procesi prekinuti. Naravno, na ovo pitanje bi prvenstveno morala odgovoriti republička Vlada i Skupština Srbije, odnosno SNS. Ideja o vladi nacionalnog jedinstva nije realna, jer nije jasno zbog čega bi ta saradnja bila u interesu demokrata i naprednjaka. To je neizvodljivo. Ubeđen sam da sve to vodi ka jednom jedinom cilju: raspisivanju pokrajinskih izbora“ – ocenjuje Gruhonjić.

Analitičara, brzo promenjivi stavovi Nove Demokratske Stranke i LSV-a, podsećaju na Leteći cirkus Montija Pajtona. „Jednog dana izjavljuju da žele saradnju sa DS-om u pokrajinskoj vladi proširenoj sa NDS-om, da bi za 24 sata NDS izjavila da prekida pregovore sa demokratama. A žrtve tog cirkusa su pokrajina i njeni građani“ – kaže Gruhonjić dodajući da je primetno da već neko vreme niko ne govori o promeni Ustava mada bi promene bile neophodne baš zbog zaustavljanja potpune razgradnje pokrajine.

Na pitanje šta očekuje ukoliko naprednjaci na neki način dođu na vlast u Vojvodini, Gruhonjić je izjavio kako je neprikrivena želja SNS-a da bude na vlasti na svim nivoima,te s toga računa da će prestati tapkanje u mestu koje je do sada karakterisalo dešavanja.  „Moguće je da neće biti loše ukoliko naprednjaci dođu na vlast u Vojvodini. Možda će u tom slučaju nešto i učiniti u interesu pokrajine. Ali je moguće i da će se ponašati kao DS koja je deklarativno podržavala autonomiju, ali njena dela nisu bila u skladu sa ovim izjavama“ – kaže Gruhonjić.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Ješić (DS) podržao stav Vučića o zahtevu EU

Izvor: Blic, 22.Avg.2014

Beograd - Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić podržao je danas stav predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da Srbija dodatno ne subvencioniše izvoz u Rusiju nakon demarša iz EU..."Odgovor Vučića - poštujemo EU i nećemo dodatno podsticati izvoz u Rusiju. Moram da skinem kapu ovoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.