Rotacije ministarstava SPS i SNS?

Izvor: B92, 09.Jul.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rotacije ministarstava SPS i SNS?

Valjevo -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nije odbacio mogućnost "rotacije nekih ministarstava SPS i SNS", iako, kako je naglasio, o tome još nije razgovarano.

"Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu kaolicionog sporazuma", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja nove fabrike "Gorenja" u Valjevu.

Dačić je rekao da se na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorilo o ciljevima koje vlada treba da ostvari posle rekonstruisanja, i objasnio da će upravo ti ciljevi biti tema tokom ove sedmice.

Glavni ciljevi u budućem radu vlade biće, prema njegovim rečima, ubrzanje pregovora o članstvu u EU i samo članstvo Srbije, kao i borba protiv nezaposlenosti.

Naredne nedelje stranački organi će predložiti personalne promene, a poslednje nedelje jula o tome će biti razgovora u vladi i parlamentu.

On je poručio da neće biti "seče knezova" i nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka koje čine koaliciju.

"Još nismo stigli u fazu da o tome razgovaramo, ali definitivno se nećemo svađati", rekao je premijer.

Premijer Dačić rekao je, takođe, da još nije bilo razgovora ni o tome ko će biti glavni pregovarač Srbije u razgovorima sa EU.

Premijer je novinarima u Valjevu rekao da će 17. jula u Beograd doći komesar za proširenje EU Štefan File sa tehničkim timom kako bi razgovarao o organizacionoj pripremi pregovora Srbije za članstvo u EU. On je rekao da je današnji dolazak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beograd, sa kojom će se sastati po podne, dogovoren još ranije, kada su se saglasili da posle 28. juna, kada su pregovori otvoreni, sve razgovore treba ubrzati. Premijer je podvukao da dolazak Eštonove u Beograd nema veze sa jučerašnjim razgovorima u Briselu.

Kada je reč o telekomunikacijama, prema njegovim rečima, prihvaćeno je da nesmetano rade fiksni i mobilni operateri Srbije, a da je ostalo sporno pitanje koji će biti pozivni broj za Kosovo posle 2015. godine, odnosno da li će biti jedan ili dva pozivna broja, a koje će biti razmatrano na sastanku 24. jula. On je rekao i da će distribucija struje biti pozitivno rešena, a da su "Gazivode" stavljene po strani i da će se o tome razgovarati kada se bude govorilo o imovini u energetici, a da je ostalo nerešeno pitanje gde će radnici u "Trafo-stanici Palač" ubuduće raditi, da li u kosovskom preduzeću ili u onom koje će formirati srpska zajednica.

Dačić je novinarima u Valjevu rekao da je kosovski premijer Hašim Tači obećao da će kosovska skupština uskoro doneti zakon o amnestiji.

I ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kartko je prokomentarisao da o rekonstrukciji vlade sada razgovara s partnerima u Vladi Srbije, ne iznoseći više detalja.

"Ja o tome pričam s mojim partnerima i kada se s njima budemo dogovorili obavestićemo medije", rekao je Dinkić novinarima nakon otvaranja druge fabrike rashladnih uređaja kompanije Gorenje u Valjevu.

Upitan da li je tačno da će Srbija povući ekonomske diplomate, Dinkić je odgovorio da to pitanje nije u nadležnosti Ministarstva finansija, već da je to pitanje za ministra Rasima Ljajića.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.