Riker i Vučić bez saopštenja za javnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker i Vučić bez saopštenja za javnost

BEOGRAD -

Lider naprednjaka Aleksandar Vučiće sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, potvrdio je Tanjugu funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

Riker i Vučić sastali su se na ručku, koji je trajao više od sat vremena, rekao je Stefanović.Prema njegovim rečima, Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost.

Na pitanje da prokomentariše pisanja medija da je povod Rikereve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posete lobiranje za veliku koaliciju SNS i DS, Stefanović je rekao da naprednjaci ne učestvuju u bilo kakvim medijskim spekulacijama.

"Inače smo imuni na pritiske", dodao je Stefanović.

Razgovori

Mandatar za sastav nove vlade i lider SPS Ivica Dačić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom.

Američki zvaničnik, koji je u poseti Beogradu do 5. jula, ranije danas je razgovarao sa predsednikom URS-a Mlađanom Dinkićem i liderom LDP Čedomirom Jovanovićem.

Kako je Tanjugu rečeno u američkoj ambasadi, Rikerova poseta je deo njegovih "redovnih poseta regionu", a on će u Beogradu razgovarati sa više zvaničnika srpske vlade, sa liderima političkih stranaka, kao što je bio slučaj i tokom njegovih ranijih poseta Srbiji.

U Beograd 8. i 9. jula dolazi i pomoćnik šefice američke diplomatije Filip Gordon.

Riker je prethodno boravio u Beogradu krajem januara, a Gordon juna prošle godine.

Mediji: SAD za koaliciju SNS - DS

Američka državna sekretarka Hilari Klinton poslala je svog emisara Filipa Rikera, koji u Beograd stiže danas, da lobira za veliku koaliciju naprednjaka i demokrata, piše "Blic" pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima zapadnih zemalja.

"Amerika ne želi da vidi lidera socijalista Ivicu Dačića na mestu premijera i zato je odlučila da se aktivnije uključi u stranačke dogovore o novoj vladi", pa zbog toga Klintonova šalje Rikera da lobira, piše "Blic".

Riker, kako dalje piše beogradski list, dolazi u Beograd na tri dana i trebalo bi da se sastane Vučićem i sa liderom DS Borisom Tadićem i utvrdi da li je još moguće da se dogovori velika koalicija.

"Amerikance iritira Dačić svojom kosovskom retorikom koja je populistička i koja vraća Srbiju u prošlost, otežava bezbednosnu situaciju na severu Kosova i otežava svaki dogovor oko ovog veoma teškog pitanja za region", objašnjava izvor "Blica".

Isti izvor prenosi i da su se "na Dačićeve izjave o podeli Kosova sa kojima je ušao u predizbornu kampanju samo nadovezale populističke izjave o slanju bezbednosnih srpskih snaga na Kosovo i nedavna zakletva Žandarmerije".

"Blic" prenosi i da će se Riker u Beogradu sastati i sa Dačićem "od koga će tražiti da objasni da li je svoju retoriku o Kosovu isključivo prilagodio postizanju preidzbornih poena ili ozbiljno misli kada traži razgraničenje i najavljuje slanje bezbednosnih snaga na sever Kosmeta".
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.