Rekonstrukcija Vlade ipak na pomolu

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Vlade ipak na pomolu

Beograd -- Mlađan Dinkić priznao da Vlada više nema autoritet. Šutanovac najavljuje sastanak lidera koalicije o rekonstrukciji Vlade.

Ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić priznao je u intervjuu "Novostima" da je Vlada izgubila autoritet i da su suštinske promene neophodne što pre.

Ipak, čini se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ministar Dinkić nije u ovim ocenama usamljen jer se od njegovih koalicionih partnera može čuti da podržavaju takve ideje.

Međutim, uglavnom svi predstavnici vladajućih stranaka negiraju da ovi planovi imaju veze sa mitingom opozicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom održanim u subotu u Beogradu, gde je više od 50 hiljada ljudi pokazalo svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom.

Uprkos ambicioznim izjavama i planovima, za sada iz Vlade nema konkretnih rešenja i odgovora na pitanje šta bi to moglo da se uradi kako bi se političko i ekonomsko stanje u Srbiji popravilo.

Da li lider stranke G17 plus svojim izjavama najavljuje da će srušiti još jednu Vladu Srbije? Ako je suditi prema prvim reakcijama partnera iz koalicije na vlasti – odgovor je odričan.

Vlajko Senić, Dinkićev partijski kolega i član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, ponovio je da je Vlada izgubila autoritet, jer nema unutrašnje komunikacije, a energija se troši na sukobe.

Stvari nisu dobre, smatra Senić, ali i kaže da političari ne smeju zabiti glavu u pesak i ignorisati realano loš život građana.

"Veliki preokret je da svako radi svoj posao, veliki preokret je da vidimo ko je do sada dobro radio svoj posao. Mnoge kritike postoje, i od strane građana, i od strane Evropske unije, ali ja govorim o realnosti u kojoj trenutno živimo", kaže on.

"Naš unutrašnji motiv je da sredimo odnose unutar koalicije, a ne da se borimo sa našim partnerima, uvereni da je ovo tim koji, uz određene promene, kadrovske i organizacione, može da isporuči Srbiji rezultate", smatra Senić.

I DS priznaje da su potrebne promene

Iz Demokratske stranke su takođe stigla priznanja da postoje manjkavosti i razlozi za nezadovoljstvo.

Potpredsenica DS-a, Jelena Trivan, kaže za B92 da joj je drago što je koalicioni partner pokazao spremnost da se demonstrira odgovornost, ali i da se građanima ponude nova rešenja i novi potezi.

Ona dodaje i da postoje nedovoljno istaknuti uspesi Vlade, ali i negira da za skoro tri godine na vlasti nema konkretnih pomaka.

"Pitanje zašto do sada nije ništa urađeno ne stoji, jer, da biste nešto uradili ozbiljno, morate za to imati argumente i morate dati šansu ljudima da nešto učine. Neki su u tome uspeli, neki nisu i u tom smislu je potrebno uraditi analizu", smatra ona.

"Ali, to nije tema koju je nametnula opozicija, nego je to zadatak koji smo sami sebi zadali. Takođe, plan je da ova Vlada krene svom snagom da završava projekte koje je započela i da ovu godinu završi sa ispunjenim obećanjima", poručuje Trivanova.

Njen partijski kolega i ministar odbrane Dragan Šutanovac saglasan je da će do kadrovskih i organizacionih promena doći, ali objašnjava šta je, prema njegovom mišljenju, najvažnije postići.

"Pa mislim da ovih dana lideri koalicije i potpisnici koalicionih sporazuma će sesti da na jedan analitičan način razgovaraju o budućnosti Vlade, rekonstrukciji i promeni ministara", najavljuje on.

"Ne slažem se da premijer Cvetković nije dobar kapiten, naprosto su teška vremena, ali očekujem da sa boljom energijom startujemo ovu godinu i da ispunimo obećanja koja smo dali. To je za mene najvažnije, mnogo važnije od toga ko će biti zamenjen ili ko će voditi Vladu", kaže Šutanovac.

Mrkonjić: Rad, red i disciplina

Kao i uvek, ministar za infrastrukturu i funkcioner treće partije u vlasti, Socijalističke partije Srbije, Milutin Mrkonjić, je za rad i disciplinu.

"Ako ne bude nekih velikih političkih promena, pretumbacija, i rekonstrukcije Vlade, i ako ne krenemo svi u neke stranačke kampanje, već svu snagu usmerimo u poslove koje smo završili i koje treba da završimo ove godine, onda ćemo izgraditi najviše kilometara auto-puta u istoriji Srbije. To je za mene najveći uspeh. Prema tome, treba da radimo", poručuje on.

Orlović: Samo kozmetički promene

Ipak, na pitanje šta su ovako velike ideje čekale do sad, odgovara nam politički analitičar Slaviša Orlović.

On objašnjava za B92 da je nekoliko razloga podstaklo Mlađana Dinkića na izjavu da Vlada mora biti mnogo efikasnija, ozbiljnija i delotvornija.

"Jedan razlog je sigurno nesporazum oko dislociranja odnosno preusmeravanja fabrike ’Gorenje’ iz Valjeva u Zaječar, što je izazvalo nesporazume ne samo kod pojedinih funkcionera u Vladi, već se očigledno reflektuje na različito viđenje istog problema između Demokratske stranke i G17 plus", kaže Orlović.

"S druge strane, sama pomisao na nekakvu buduću potencijalnu veliku koaliciju Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, čini manje stranke nervoznim. I treće, sama ideja koja nije izvedena do kraja oko rekonstrukcije Vlade ostavlja to pitanje otvorenim", objašnjava on.

Profesor Orlović dodaje da je trenutna situacija takva da svaka partija zauzima startne pozicije jer je ova godina ili izborna ili predizborna.

Međutim, prema njegovim rečima, miting Srpske napredne stranke koji je održan u subotu nema veze sa zaoštravanjem retorike Mlađana Dinkića jer je priča o rekonstrukciji Vlade stara nekoliko meseci.

Za sada se, kako kaže Orlović, traga za modalitetom te rekonstrukcije, ali, kako stvari stoje, verovatno će se u izvršnoj vlasti desiti samo personalne i, prema rečima Orlovića, kozmetičke promene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.