Reagovanja povodom sastanka na FPN-u

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja povodom sastanka na FPN-u

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas su razgovarali predstavnici vlasti i opozicije. Tokom i nakon sastanka čuli su se komentari učesnika, ali i onih koji nisu bili pozvani.
Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, koji je učestvovao u razgovorima, oglasio se tokom sastanka na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << TviteruNaveo je da nije bilo reči ni o kakvim pregovorima.

"Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SzS-a imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije", napisao je Đukanović.
Iz Saveza za Srbiju su saopštili da su na sastanku izneli svoje stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta "Jedan od pet miliona".
Nova stranka, čiji je predstavnik Aris Movsesijan takođe učestvovao na okruglom stolu, saopštila je da se nadaju da će razgovor uskoro biti prenet na polje javne debate, kako bi svi građani imali mogućnost da se upoznaju sa različitim stavovima političkih formacija u Srbiji, ali i konkretnim temama u vezi sa izbornim procedurama, na koje će nadalje biti stavljen akcenat.
Liberalno-demokratska partija je navela da im je drago "što su se za jednim stolom našli svi oni koji imaju zajednički interes da se poprave izborni uslovi i da se tom problemu priđe sa ekspertske strane, bez politikanstva".
Šta kažu oni koji nisu bili na sastanku 
Stranka moderne Srbije pozdravila je današnje razgovore predstavnika vlasti i opozicije, a Dosta je bilo ga smatra nepotrebnim u formi u kojoj je danas održan na Fakultetu političkih nauka. Ove dve stranke, inače, nisu bile među učesnicima skupa.
DJB kritikuje sastav učesnika, te konstatuje da su među opozicionim predstavnicima bili samo pripadnici "bivše vlasti", a kritikuju i to što je skup održan u organizaciji i pod pokroviteljstvom "odabranih" nevladinih organizacija.
Pokret "Jedan od pet miliona" poručuje da bez ispunjenja određenih uslova nema slobodnih izbora, uz komentar da je dijalog poželjan, mada okasneo, ali i da mora biti transparentan.
"'Jedan od pet miliona' podržava dijalog kao ključ demokratskog sistema, koji mora biti otvoren za čitavo društvo. Dijalog o izborima tiče se svih građana Srbije koji biraju političke opcije pod određenim izbornim uslovima, a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci", navedeno je u njihovom saopštenju.
Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić smatra da je to što su danas održani razgovori predstavnika opozicije i vlasti o izbornim uslovima višestruko dobro, važno, kako ističe, za političku stabilnost zemlje, tim pre ako se u obzir uzmu pregovori Beograda i Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.