Raskol u SNS-u vratio Novu Srbiju na vlast u Brusu

Izvor: Politika, 26.Mar.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol u SNS-u vratio Novu Srbiju na vlast u Brusu

Promena vlasti je posledica neslaganja među ključnim naprednjacima, sada bivšeg predsednika opštine Slobodana Vidojevića i predsednika Opštinskog odbora SNS-a Radisava Diska Predolca

Raskol u Opštinskom odboru SNS-a u Brusu glavni je razlog zašto je ova stranka posle tri godine izgubila vlast i prešla u opoziciju. Srpsku naprednu stranku je u vladajućoj koaliciji zamenila Nova Srbija, kojoj su podršku dali URS, Demokratska stranka, Grupa građana „Preobraženje”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a prilikom smene vlasti podržali su ih po jedan odbornik SNS-a i Jedinstvene Srbije.

Za predsednika opštine izabran je Milutin Jeličić (Nova Srbija), kome je ovo treći mandat. On tvrdi da su proteklih godina naprednjaci u Brusu malo toga uradili, jer su se stalno svađali između sebe.

„Kod naprednjaka je baš žestok sukob i iskoristili smo podelu u njihovim redovima i vratili se na vlast. Nama su male stranke ponudile da budemo predvodnici nove vladajuće koalicije i to smo prihvatili”, kaže Jeličić.

On podseća da NS ima deset odbornika i da oni nisu prekršili, doduše, nepisani dogovor sa SNS-om.

„Posle lokalnih izbora, u Brusu su bili naš lider Velimir Ilić i visoki funkcioner SNS-a Bratislav Gašić i tada je dogovoreno da novu vladajuću koaliciju naprave naše dve partije. Kada je Gašić otišao, lokalni odbor naprednjaka je napravio vlast sa drugim partijama, koje su jedva prošle cenzus, a nas su zaobišli”, rekao je Jeličić.

On kaže da to što je Nova Srbija napravila koaliciju između ostalog i sa DS-om, neće ugroziti položaj ove partije u vladajućoj koaliciji na nivou Republike.

„Ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema zato što smo napravili koaliciju sa DS-om, jer svako na lokalu može da udruži s kim hoće. Našu koaliciju su podržali i po jedan odbornik iz SNS-a i JS-a. U poslednje tri godine NS je bio konstruktivna opozicija, pa sada ne očekujem probleme od naprednjaka”, naglasio je Jeličić.

Prema pisanju lokalnih medija, promena vlasti u Brusu došla je kao posledica međusobnih neslaganja, sada već bivšeg predsednika opštine Slobodana Vidojevića i predsednika bruskog Odbora SNS-a Radisava Diska Predolca.

Nesuglasice između njih dvojice kako prenose lokalni mediji, u više navrata pokušao je da reši ministar vojni Bratislav Gašić, ali bez mnogo uspeha.

Radisav Predolac tvrdi da nije inicirao smenu Vidojevića i da je u protekle dve godine pokušavao da se pomiri s njim, ali bezuspešno.

„Više puta smo pričali, rukovali se pred svaki sastanak Opštinskog odbora i ljubili se ispred kamera, ali su razlike između nas dvojice nepremostive. Nisam ja kriv što je pre nekoliko dana smenjen, već onih šest odbornika koji su posle tri godine saradnje odlučili da mu okrenu leđa, a među njima je i jedan naš odbornik”, kaže Predolac.

On kaže da je odbornik SNS-a koji je glasao za smenu kompletnog rukovodstva opštine na čijem čelu su bili naprednjaci Miroslav Radojević koji se, tvrdi Predolac, na taj korak odlučio posle ozbiljnog sukoba sa Vidojevićem.

Na pitanje da li je bilo nagoveštaja da će doći do promene vlasti u Brusu, Radisav Predolac kaže da je bilo nekih šuškanja u opštini, ali da je verovao da su to samo prazne priče.

„Nedelju dana pre sednice lokalnog parlamenta održao sam sednicu odborničke grupe SNS-a gde smo videli da imamo većinu i procenili smo da nema šanse da dođe do promene vlasti. Veče pre sednice imali smo kod Bratislava Gašića sastanak gde je bio ceo Rasinski okrug i pričali smo između ostalog i o mogućoj promeni vlasti u Brusu. Na tom sastanku smo bili ubeđeni da se to neće dogoditi. Međutim, dan kasnije kada je počela sednica Skupštine opštine video sam da smo se preračunali i poslao sam SMS Bati Gašiću da ćemo biti smenjeni”, naglasio je Predolac.

On dodaje da ukoliko bi naprednjaci kojim čudom uspeli da prevaziđu uzajamnu netrpeljivost, ne bi mogli da smene sadašnju vlast, jer im nedostaju još tri glasa.

D. Spalović

objavljeno: 26.03.2015.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.