RAT ZA GLASOVE RADNIKA!

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT ZA GLASOVE RADNIKA!

BEOGRAD - Spremaju se proleterske brigade. Lider SSSS Ljubisav Orbović, koji je svoje zahteve već izneo naprednjacima, sastaće se danas s predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem, a onda i sa demokratama i sa još nekoliko predstavnika stranaka.

BEOGRAD - Spremaju se proleterske brigade.

Lider SSSS Ljubisav Orbović, koji je svoje zahteve već izneo naprednjacima, sastaće se danas s predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem, a onda i sa demokratama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i sa još nekoliko predstavnika stranaka. Tek krajem februara obelodaniće kojoj će partiji otići njegovih, kako procenjuje, skoro pola miliona glasova.

Kako objašnjavaju sagovornici Kurira, tipičan glasač kojeg bi sindikalni lideri mogli da animiraju pripada siromašnijem sloju, ima platu ispod republičkog proseka - svega dvadesetak hiljada, nezadovoljan je svojim položajem i pravima i zagazio je u srednje životno doba.

- Prirodno bi bilo da sindikati naginju socijaldemokratskim strankama, levici, ali će biti važno i ono što će im reći lideri sindikata. Sigurno neće celo članstvo glasati onako kako odluče vođe, ali se može računati na jednu trećinu, odnosno na oko 300.000 glasova - objašnjava Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

A glasove tih tranzicionih gubitnika, kojih je u Srbiji sve više, želeli bi da privuku i demokrate i naprednjaci.

- Bilo bi prirodno da idu s nama, da radnici posle 12 godina budu na strani promena. Uveren sam da će ići s nama - kaže zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

I Vlatko Ratković iz DS slično razmišlja, ali za svoju partiju.

- Prirodno je da sindikati podrže socijaldemokratsku opciju, a ne desno orijentisan SNS - nada se on.

Đorđe Vuković iz Cesida kaže da sindikalci ne donose veliki kapital, ali da ti glasovi ipak mogu biti presudni.

- Najjače stranke su gotovo izjednačene, njima znači i dvadesetak hiljada glasova, što sindikati mogu doneti - kaže Vuković.

Orbović hoće Skupštinu i vladu

Ljubisav Orbović ne želi još da otkriva s kojom će strankom na izbore, ali kaže da je izuzetno zadovoljan razgovorom s naprednjacima.

- Njima su prihvatljivi i naši zahtevi koji se tiču kontrole u vlasti - kaže on. Na pitanje da li misli na mesta u vladi i Skupštini, Orbović kaže:

- Da, na poslanička mesta, odakle ćemo moći da odlučujemo o zakonima, ali i na druga mesta u vladi.

Profil glasača koji donosi SSSS

► star između 40-60 godina

► srednje obrazovan

► nezadovoljan društvenim položajem

► prima platu oko 20.000 dinara
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.