Pucanje po šafovima u vladajućoj koaliciji ili umor od preduge sednice?

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pucanje po šafovima" u vladajućoj koaliciji ili umor od preduge sednice?

Na sednicama niške Skupštine uobičajene su prozivke opozicionih i vladajućih odbornika, ali su na poslednjoj sednici, gradonačelnik Niša i odbornici SNS optuživali koalicione partnere iz SPS da ne brane svoje kandidate za direktore od kritika opozicije. Pored toga, šef Odborničke grupe PS-USS, koja je deo većine, Dobrivoje Ljujić je čak i pretio koalicionim odbornicima.

Braneći predloge za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << direktore niških javnih preduzeća na jučerašnjoj burnoj sednici Skupštine grada, gradonačelnik Niša Darko Bulatović zamerio je odbornicima Socijalističke partije Srbije što ne obrazlažu i ne staju iza kandidata koje su oni predlagali.

Ja vas pozivam, drage moje kolege iz SPS, da izađete i da ove vaše predloge odbranite. Ja to podržavam, ali to nisu moji predlozi i da ovim ljudima koji imaju eventualne primdbe na to, date odgovor. Da ovaj narod sutra zna, da ja podržavam, jer sam i ja deo koalicionog sporazuma i vaše volje i podrške - rekao je Bulatović.

I Džunić prekorevao odbornike SPS; foto: Vanja KeserU ovakvim prekoravanjima mu se pridružio i odbornik SNS sa optužnicom zbog korupcije na leđima, Boban Džunić.

Ja sam očekivao da će odbornici iz koalicione stranke SPS da izađu i za govonicom kažu koju reč ne u odbrani, već u obrazloženju i svojih kandidata - rekao je Džunić.

Inače, vladajuću verćinu u niškom parlamentu čini koalicija SNS-SPS-SRS. Na izbornim listama pobrojanih stranaka bili su i članovi Pokreta socijalista, Jedinstvene Srbije, Samostalnog DSS, SDPS i Ujedinjene seljačke stranke kao predizborni koalicioni partneri, pa su samim tim i oni deo vlasti.

Zbog toga što nisu stali iza predloga Odborničke grupe PS-USS da za člana Upravnog odbora Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu bude izabran auto-lakirer, kao i da član Upravnog odbora Narodnog muzeja bude sanitarni inženjer, već su kako kaže šef ove grupe Dobrivoje Ljujić, "pravili dramu i organizovali medijsku harangu", on je osuo salvu teških reči po koalicionim partnerima.

Između ostalog, Ljujić je rekao i da je "sa knedlom u grlu" podržavao sve kandidate vladajuće većine, makar to bili Paja Patak, Šilja i Miki Maus.

Ako jedna levičarska partija predloži radnika lakirera za upravni odbor kulturne institucije i ustanove... O, bože dragi, kakvo zlo. Kakva nekultura i kakvo čudo. Svima koji su učestvovali u ovoj harangi pravljenja dobrog fazona i dobrog štima, ja se stvarno od srca zahvaljujem, a posebno nekim našim koalicionim partnerima, čije smo predloge, makar to bili Paja i Šilja i Miki Maus podržali uz veliku knedlu i ćutanje, a ovi prionalaze zamerke - rekao je Ljujić.

Oni koji su pokušali da od ovoga naprave dramu, kaže Ljujić, vrlo brzo će "videti da su strašno pogrešili".

Podsetimo, nakon pisanja Južnih vesti o predlogu Pokreta socijalista za ova mesta u upravnim odborima i burne reakcije javnosti, ovi kandidati su samo dan nakon što su predloženi, odustali od kandidature.

Žarko Ranković tvrdi da nema problema; foto: JVGlas odbornika SPS se nije čuo sa skupštinske govornice, kako kaže Žarko Ranković, zbog toga što je o kandidatima trebalo da govori šefica ove Odborničke grupe, koja je morala da napusti sednicu. Ipak, dodaje, koalicija funkcioniše dobro.

Nikakvi problemi u funkcionisanju koalcije ne postoje. Bio je dogovor da šef Odborničke grupe izađe i iznese podatke o kandidatima SPS, ali je iz privatnih razloga Marija Ignjatović morala da napusti sednicu i nije bila tu - rekao je Ranković.

On dodaje da su odbornici verovatno bili iziritirani zbog sednice koja je trajala 15 sati.

Podsetimo, dve sednice "zbijene" u jedan dan otpočele su burno, jer je odbornik "Niške inicijative" Srđan Nonić došao u majici sa natpisom "Jedna ista banda", zbog čega je i izbačen sa zasedanja. Takvim tempom je i nastavljena, pa su se čak za govornicom obračunavali odbornik Branislav Jovanović i gradonačelnik Bulatović.

Inače, na sednici se odlučivalo o direktorima niških javnih preduzeća, o članovima upravnih i nadzornih odbora, a usvojen je i predlog da Bratislav Vučković zameni Miloša Miloševića u Gradskom veću.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.