Poverenik uputio građane na prava povodom poziva političkih stranaka

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 14:03

Poverenik uputio građane na prava povodom poziva političkih stranaka

Građani mogu da podnesu stranci koja ih je kontaktirala odgovarajući zahtev, a ukoliko ona ne odgovori u roku od 30 dana, građani Povereniku mogu podneti pritužbu, saopštio je Poverenik za inforamcije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Poverenik je saopštio da mu se sve učestalije obraćaju građani koji tvrde da su ih na mobilni telefon pozivale osobe koje su se predstavljale da zovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ime Srpske napredne stranke i da su iste osobe raspolagale njihovim podacima o ličnosti.
Poverenik podseća da se ovakav vid komunikacije političkih stranaka sa građanima u predizbornim kampanjama ponavlja već godinama unazad i da poslednjih deset godina apeluje na stranke da ne zloupotrebljavaju podatke o ličnosti, a građane upućuje da svoja prava mogu ostvarivati na zakonom propisani način.
"U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, politička stranka koja raspolaže podacima o građaninu kojeg kontaktira dužna je da, najkasnije prilikom uspostavljanja prve komunikacije, istom građaninu pruži određene informacije, pa između ostalog i o tome odakle je iste podatke prikupila", ukazuje Poverenik.
Povodom ostvarivanja prava na informisanje i brisanje svojih podataka o ličnosti, kako se dodaje, građani mogu da podnesu stranci koja ih je kontaktirala odgovarajući zahtev, čije obrasce mogu pronaći na Internet prezentaciji Poverenika, na ovoj veb adresi.
"Ukoliko politička stranka ne odgovori po zahtevu u zakonskom roku od 30 dana, građani mogu podneti pritužbu Povereniku, čiji se obrazac nalazi na istoj veb adresi, ili tužbu za zaštitu prava višem sudu na čijoj teritoriji politička stranka ima sedište ili lice na koje se podaci odnose ima prebivalište ili boravište", saopštio je Poverenik.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poverenik uputio građane na prava povodom pozivanja stranki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020

Građani koji ne žele da primaju pozive političkih stranaka u vreme izborne kampanje mogu da se obrate stranci koja ih je kontaktirala sa zahtevom za brisanje svojih ličnih podataka, ukazao je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti...Obrasci zahteva za brisanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.