Poslanici o KiM, Šabiću, Legiji...

Izvor: RTS, 04.Okt.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o KiM, Šabiću, Legiji...

U danu namenjenom pitanjima Alekasndar Marković, poslanik SNS-a pitao je u Skupštini po kom zakonu poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ima pravo da se bavi dnevnom politikom i da zloupotrebljava tu funkciju.
Alekasndar Marković je rekao da su ovih dana Šabić i "njegovi pajtaši iz takozvane opozicije" pokrenuli napad na šefa poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNS-a Aleksandra Martinovića zato što se zainteresovao na koji način poverenik troši novac koji dobija od države.

"Zamislite, drznuo se poslanik da pita lažnog poverenika kako troši državni novac i šta je dobio kao odgovor – salvu uvreda i kleveta", rekao je Marković, te dodao da se Šabić na Tviteru danima bavi likom i delom Martinovića.
"Ništa i ne radi osim što tvituje i napada. Je li to posao poverenika? Jel' ga zato građani plaćaju? Plata mu je preko 200.000 dinara bez drugih naknada. Zašto? Da tvituje?", upitao je Marković.
Šef poslanika SRS-a Vojislav Šešelj pitao je Ministarstvo pravde zašto Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović (koji su osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića) kaznu izdržavaju u "krajnje stravičnim i ponižavajućim uslovima".
"Obojica su u režiranom procesu osuđeni zbog izmišljene, nedokazane krivice, na osnovu falsifikovanih dokaza, nazakonito pribavljenih dokaza i lažnih svedočenja", kaže Šešelj i tvrdi da se i u izveštaju evropskog komiteta navodi da se režim u Zabeli može opisati "na granici neljudskog i ponižavajućeg".
Poslanica Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pitala je predsednika Srbije o sadržaju posete Moskvi.
"Poseta je na velika zvona najavljivana, bila je odlično propraćena i Vučić je rekao da smo dobili sve sto smo tražili, ali javnost nije saznala šta je Srbija tražila, a šta dobila", konstatovala je Rašković Ivić.
Njeno pitanje Vukosavljeviću je i šta će REM uraditi da se televiziji Pink oduzme nacionalna frekvencija.
Pitanje u vezi sa medijima i REM-om je imala i poslanica DS-a Gordana Čomić, koja je primetila da "ministar Vukosavljević, za razliku od premijerke, čita zakon".
"Ministar je prijatno iznenadio, jedan je od retkih koji čita zakone na koji način elektronski mediji treba da rade, a odatle potiče njegov stav o tome kada mogu da se emituju rijaliti programi. Na moje razočaranje predsednica vlade ne žita zakone, pa je imala opasku da su to privatni mediji. Na još veće razočaranje i članica REM-a takođe ne čita zakone za koje je nadležne", rekla je Čomićeva aludirajući na stav ministra Vukosavljevića u vezi sa rijaliti programima.
Konstatovala je da uskoro ističe rok za sadašnji način finansiranja RTS i RTV, pa je resornog ministra pitala u kojoj su fazi izmene i dopune zakona kojima se to definiše.
O Kosovu i Metohiji 
Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković kaže da je ta politička stranka konstatovala da je Beograd ispunio sve iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine i da je na stanovištu da te pregovore treba zamrznuti, te da Prištini treba dati rok od tri meseca da podnese nacrt statuta ZSO.
"Ukoliko se to ne desi, onda Briselski sporazum treba proglasiti pravno ništavim", rekla je ona.
Pitala je predsednika Srbije šta misli o takvom predlogu, te da li će zamrznuti pregovore i odrediti rok Prištini.
"Srbiji se otvara novi prostor u poslednje vreme, jer su odnedavno SAD promenile politiku prema Balkanu, mudro treba iskrostiti tu priliku i okrenuti se od dosadašnje politike koja se naslanjala na nemačko rešenje. Trulom šargarepom Evrospek unije Srbiji se mahalo ispred nosa. Sad se otvorio prostor za kreativno državotvorno rešenje", rekla je Stamenkovićeva.
Prema njenim rečima, rešenje koje oni predlažu je nacrt zakona o KiM koji za osnov ima presek između Ustava i međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244, a kao model uzima Dansku i Farska ostrva.
Lider Dveri Boško Obradović ponovo je pozvao državno rukovodstvo da demantuje, ako nije tačno, da su opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac "na stolu" za podelu Kosova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanička pitanja

Izvor: RTS, 04.Okt.2018

Poslanici su današnji rad u Skupštini Srbije započeli postavljanjem poslaničkih pitanja. . Poslanik SNS-a pitao je po kom zakonu poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić "ima pravo da se bavi dnevnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.