Izvor: Radio 021, 07.Apr.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomeranje mitinga SNS i zaobilaženje Pinka: Dižu se tenzije, pa se spušta lopta

Sinoćna odluka da demonstranti ne odu do TV Pink, za vlast ne znači smanjivanje tenzija pred predstojeće najavljene mitinge predsednika Srbije u Novom Sadu i "Jedan od pet miliona" u Beogradu. Analitičari, s druge strane, sinoćnu odluku opozicije ocenjuju kao razumnu.

I naprednjaci i Savez za Srbiju tvrde da su protiv nasilja, dok optužuju jedni druge. Provokacije su sve češće, ali i promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << planova. Srpska napredna stranka promenila je datum mitinga u Novom Sadu, dok lideri Saveza za Srbiju nisu poveli narod pred zgradu televizije Pink koja ima nacionalnu frekvenciju, piše N1.

U Beogradu je u subotu svako sklanjao ono što se našlo na putu i što je nekome smetalo. Savez za Srbiju promenio je rutu protesta. Do zgrade televizije Pink otišli su samo lideri bez građana.

Predsednik Levice Srbije koja je deo SZS, Borko Stefanović, kaže da je opozicija odbila da upadne u zamku koju su joj Željko Mitrović i Aleksandar Vučić "neuspešno postavili".

"Mislim da je bila jako upečatljiva slika, kako je neko napisao, svako je doveo svog Olivera. Mi smo doneli fotografiju Olivera Ivanovića i venac njemu u počast, a oni su doveli Olivera Mandića, tako da su Željko Mitrivić i Oliver Mandić puštali muziku za Simu Spasića", navodi Stefanović.

Dok deo opozicije koji mesecima protestuje na ulicama širom Srbije, ocenjuje da je njihovom odlukom u subotu izbegnuto nasilje, funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Vučević ocenjuje da je vlast ta koja ne želi nasilje zbog čega je, kako kaže, i pomeren miting u Novom Sadu za dan ranije da se ne bi poklopio sa protestom "Jedan od pet miliona".

"Ne mogu da se složim da i druga strana - uslovno rečeno druga strana, pošto ne mogu uopšte da dovedem nas u isti kontekst sa njima, ni u jednom segmentu - da druga strana pokušava da smiri strasti. Juče smo videli dalju eskalaciju sukoba, videli smo bezumlje, zamislite da neko čupa saobraćajne znake, da lomi ograde gradilišta... Valjda normalnom čoveku ograda kaže da je tu znak stop, da ne idete dalje", navodi Vučević.

Uklonjene su nelegalne prepreke, odgovara Borko Stefanović.

"Te protest u pokretu. Mi smo prosto došli tu do nekih prepreka koje tu nelegalno stoje, bez bilo kakvih dozvola i bilo kakvih rezona. To su bili neki plastični predmeti i metalni, mi smo ih bez bilo kakvog rušenja i nasilja odneli do gradske kuće, zato što je to adresa kojoj zaista treba rekonstrukcija", poručuje lider Levice Srbije.

Upitan za saoraćajni znak koji je pomeren sa Trga Republike, Stefanović je rekao da su se poveli primerom predsenika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića "koji kad vidi nelegalne znake koji ne treba negde da stoje, on ih stavi u svoj privatni automobil i nosi ih u neku garažu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je pre dva dana od nadležnih institucija da reaguju na nasilje dok se premijerka Ana Brnabić juče izvinila građanima Srbije što na ulicama nema policije.

"Jedino što oni žele je da mi izvučemo, postavimo policiju na ulice, jedino što oni žele su incidenti, jedino što oni žele su provokacije i mene to brine", rekla je Brnabić.

Analitičari, s druge strane, sinoćnu odluku opozicije da se ne ide do zgrade TV Pink ocenjuju kao razumnu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Đorđe Pavićević, primećuje da je taj potez više zasmetao vlasti.

"Pa, onda odjednom se premijerka izvinjava, Željko Mitrović to pretvara u žurku koja se dešava na Pinku", podseća on.

Sociolog Ratko Božović takođe ima utisak da su oni na Pinku koji su hteli da dočekaju one koji protestuju malo ogorčeni što se to nije dogodilo.

"Dakle, program nije ispunjen, rijaliti program izvan Pinka nije realizovan, a mi znamo da je taj program u velikom delu u znaku nasilja", podsetio je on.

Naredni mitinzi koji su zakazani su 11. i 12. aprila u Novom Sadu i 13. i 19. aprila u Beogradu.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.