Polemika vlasti i opozicije o ugovorima o velikim projektima

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika vlasti i opozicije o ugovorima o velikim projektima

Na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe tema su bili i ugovori koje vlast sklapa sa strateškim partnerima, tokom koje je opozicija tvrdila da su oni tajna i da ih vlast krije, a vladajuća SNS da su svi objavljeni na sajtu vlade.
Član odbora iz SNS Aleksandar Martinović pokazao je Ugovor sa "Etihadom" i Ugovor o projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Beograd na vodi", dok je za ugovor o Železari rekao da je objavljen na sajtu vlade i Ministarstva privrede, te da zbog njegove obimnosti nije uspeo da ga u međuvremenu odštampa.
“"Svi ugovori su javni. Obmanjujete građane da Vlada Srbije radi nešto tajno. To nije tačno”", poručio je Martinović opoziciji tokom rasprave o izveštaju o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je podneo Poverenik Rodoljub Šabić.
Martinović je naveo da ne postoje tajni ugovori koje su vlade od 2012. sklopile do danas, ali da ne odgovara za ugovore koje je sklapala prethodna vlast.
Na tvrdnje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije kriju ugovore, Martinović odgovara da se to tako radilo u vreme dok je Živković bio na vlasti.
Na opasku Živkovića da je "mahanje ugovorima farsa", a da ostaje pitanja po kojoj je ceni kupljena Železara, Martinović uzvraća: "po kojoj je ceni Živković kupio vinograd".
Član odbora iz DJB Dušan Pavlović rekao je da su na sajtu Ministarstva privrede objavljeni mnogi ugovori, ali pita šta je sa ugovorom Železare sa HPK inženjeringom.
"Ako postoji taj ugovor pošaljite mi mejlom, objaviću ga na svom blogu i izviniću vam se", obratio se Pavlović šefu naprednjaka u parlamentu, a ovaj je uzvratio da bi Pavlović na svom blogu trebalo da objavi 15 rešenja o imenovanju lidera DJB Saše Radulovića za stečajnog upravnika i ugovor koji je sklopio sa svojom suprugom o knjigovodstvenim poslovima za firmu u kojoj je bio stečajni upravnik.
Kako je naveo, Radulović koji je bio ministar privrede, bežao je 2013. iz Ministarstva kada je na ulazu u zgradu uhvaćen sa dva prepuna sanduka dokumentacije koju je hteo da iznese.
"Namera je bila da se ti podaci iznesu iz zemlje i tako ugrozi ekonomska bezbednost države", zaključio je Martinović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.