Počela sednica Skupštine grada, Beograd danas dobija predsednika i sekretara gradskog parlamenta

Izvor: Blic, 23.Apr.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica Skupštine grada, Beograd danas dobija predsednika i sekretara gradskog parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati. Na sednici bi trebalo da budu verifikovani mandati odbornika i izabrani predsednik i sekretar gradskog parlamenta, i njihovi zamenici.

Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali može biti izabran i istog dana, samo na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Međutim, kako je najavio lider >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SNS i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Skupštini grada danas će stići predlog kandidata za novog gradonačelnika, koji će, kako je rekao, biti izabran sutra, odnosno 24. aprila.

I sekretar Privremenog organa Goran Vesić rekao je da gradonačelnik neće biti biran danas, ali će tada biti poznato koje će sve stranke činiti novu gradsku vlast.

Mali i Selaković najozbiljniji kandidati za gradonačelnika

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada.

Vučić je ranije rekao da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Na dnevnom radu konstitutivne sednice nalaze se tačke predviđene zakonom, pa će tako prvo biti izabran Verifikacioni odbor za potvrđivanje mandata odbornicima, potom će ti mandati biti verifikovani, a zatim sledi izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada.

Četvrta tačka dnevnog reda je Predlog rešenja o postavljanju sekretara, peta je izbor zamenika sekretara, a šesta izbor članova Administrativno-mandatne komisije.

Administrativno - mandatna komisija imaće 11 članova - šest sa liste SNS, dva iz DS i po jednog iz SPS, PUPS-a i DS S-a. Predsednik te komisije biće iz DS pošto je običaj da ga opozicija predlaže, a njegov zamenik iz SNS.

Za sada nije poznato ko će biti predsednik Skupštine grada, ali se zna da će u beogradskom parlamentu biti pet odborničkih grupa - SNS, DS, SPS, DS S i PUPS.

Skupština grada se, prema Statutu grada Beograda, smatra konstituisanom izborom predsednika gradskog parlamenta i postavljanjem sekretara.

Predsednik Skupštine grada bira se iz reda odbornika, na predlog najmanje trećine odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Zamenik predsednika Skupštine grada bira se i razrešava na isti način kao i predsednik, dok se sekretar postavlja na predlog predsednika gradskog parlamenta, na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji odbornik, Profir Rančić iz PUPS-a, koji je rođen 1939. godine, a njemu će u vođenju sednice pomagati po jedan predstavnik dve odborničke grupe koje su dobile najviše glasova, a to su SNS i DS.

Kada bude izabran, predsednik skupštine preuzima predsedavanje sednicom.

Najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS - 63, DS će imati 22 odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DS S devet.

Inače juče su u Skupštini grada održane konsultacije Malog i Vesića sa predstavnicima lista i stranaka koje su ušle u beogradski parlament.

Na tim konsultacijama je bilo reči o tehničkim pitanjima vezanim za konstitutivnu sednicu, a dogovoreno je i gde će sedeti koja odbornička grupa.

Takođe je dogovoreno da će budući sastav GIK-a imati 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština bira predsednika

Izvor: Mondo, 23.Apr.2014

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj treba da bude izabran predsednik parlamenta, počela je danas oko 10 sati.

Nastavak na Mondo...

Antić: Nikodijević će raditi odgovorno uvažžavajući opoziciju

Izvor: Blic, 23.Apr.2014

Odbornik Skupštine grada Beograda i bivši predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić poručio je danas da će kandidat za predsednika Skupštine grada Nikola Nikodijević, ako bude izabran na tu funkciju, obavljati je odgovorno na demokratski način i potpuno posvećeno gradu i Beograđanima...

Nastavak na Blic...

Sava Čojčić predsednik SO Pećinci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2014

Sava Čojčić, kandidat sa liste Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujem i doskorašnji predsednik Privremenog organa opštine izabran je za predsednika Skupštine opštine Pećinci na danas održanoj konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.