Perović: Šta posle bojkota?

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Dec.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perović: Šta posle bojkota?

BEOGRAD - Istoričarka Latinka Perović ocenila je danas da su Srbiji „potrebne političke i ekonomske reforme za koje ona nema subjekt", ali je navela „da ga nema čak ni za neku revolucionarnu akciju".

„Može da dovede do haosa, krvoprolića, ali šta posle toga. Za nas građane je vrlo važno pitanje koje postavljamo opoziciji danas. U redu bojkot, ali šta posle toga", upitala je Perović na tribini „2019 – kako smo dovde došli", koju su organizovali Forum pisaca >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i Građanski demokratski forum.

Perović je ocenila da je Srpska napredna stranka „retuširana radikalna stranka koja je bila najekstremnija nacionalistička stranka pred ratove i u toku samih ratova devedesetih godina".

Prema njenim rečima, ponovo se došlo do partijske države, do toga da se ukinu embrioni institucija pravne države, koje je tek trebalo razvijati i stabiliziovati i došlo se do ukidanja autonomija lokalne samouprave, koja je u suštini temelj političke i građanske slobode pojedinca.

Ona je kao primere navela gradonačelnike u Smederevu, Lučanima, Brusu, „koji su tu samoupravu uništili".

„To je vrlo velika prepreka za oslobađanje bilo kakvog građanskog otpora ovom režimu koji je izmakao svakoj kontroli", istakla je Perović.

Kako je dodala nasuprot tome su „vrlo oslabljene političke partije". „Imate nestrpljenje u tim partijama od kojih su neke kao začetnici nekakve kritičke alternative bili vrlo važni naročito u toj borbi za orjentaciju ka evropskim integracijama.

Imate povlačenje opozicije iz institucija, uključujući parlament. Imate poziv da se taj odnos snaga uspostavi na ulici, neki čak kažu i kroz revoluciju", rekla je Perović. Ona je navela i da nije zagovornik politike koja treba da stvori sve uslove za pobedu opozicije, koja će nam reći šta hoće tek onda kad dođe na vlast.

„Živimo i radimo u društvu kakvo ono jeste i mislim da svako od nas treba da učini ono što može", rekla je Perović. Ona je kazala i da je društvo svakodnevno zasuto raznim aferama i skandalima, a nijedna od tih pojava se ne dovodi do kraja i ne vidi se njen ishod. „To stvara posebnu atmosferu u društvu u kojoj nije moguće racionalno definisati probleme i nije moguće uspostaviti dijalog o njima i potražiti rešenja", rekla je Perović.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.