Partijska instrumentalizacija dece

Izvor: Akter, 20.Dec.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijska instrumentalizacija dece

Pokrajinski ombudsman osudio je u nedelju učešće hora novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj na skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu u petak, i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta

Pokrajinska ombudsman saopštio je danas da je pojavljivanje i učešće dece na skupovima političkih stranaka apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << deteta Ujedinjenih nacija.

U saopštenju se navodi da učešće hora Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" na skupu Srpske napredne stranke u Novom Sadu svedoči o "kontinuitetu ignorisanja" prava detata.

"Zabrinjava činjenica da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, parcijalne interese stranaka pretpostavljaju dobrobiti dece", kaže se u saopštenju i dodaje da je pokrajinski ombudsman na slične pojave ukazivao javnosti i 2012. i 2014. godine, pozivajući sve polititičke stranke da poštuju "Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba" i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

Pokrajinski zaštitnik građana ističe da su "škole dužne da učenicima prenose znanja o svetu u kome žive, pa i o svetu politike", a da u tom svetu postoje prihvatljiva i neprihvatljiva, dozvoljena i nedozvoljena ponašanja, te da "obrazovanje u skladu sa najboljim interesom deteta ne propušta priliku da učenike upozna sa razlikama u ponašanju čime doprinose obrazovanju politički odgovornih građana i asmanjuju prostor za sve kasnije stranačke zloupotrebe".

"Za stranku, koja poput SNS, ne propušta priliku da javno istakne svoju odanost evropskim vrednostima, skup u petak bi morao biti prilika za ozbiljno preispitivanje, tim pre jer je reč o početku predizborne kampanje, a početi izbornu kampanju sa porukom da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe političkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima", kaže se na kraju saopštenja.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.