Parlamentarnim strankama na raspolaganju više od 47 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2022, 12:47

Parlamentarnim strankama na raspolaganju više od 47 miliona evra

Proglašenje rezultata parlamentarnih izbora značajno će promeniti finansijski položaj partija, pa ukoliko novi saziv parlamenta bude trajao četiri godine, a budžet se ne bude znatnije menjao, parlamentarne stranke će u tom periodu imati na raspolaganju više od 47 miliona evra, saopštila je Transparentnost Srbija.

Od toga oko 20,5 miliona pripada SNS i strankama sa njene liste, oko šest miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SPS-JS, oko 2,7 miliona manjinskim strankama, a 17,8 miliona deli pet novih parlamentarnih lista.

SNS i njihovi politički partneri će za finansiranje redovnog rada ubuduće mesečno dobijati više od 50 miliona dinara iz budžeta Srbije, a SPS i JS ukupno 14,6 miliona.

"Kada se primene koalicioni sporazumi, većina novih parlamentarnih stranaka će moći da računa na oko tri do šest miliona dinara mesečno. Na primer UPS, koju čine četiri veće i nekoliko manjih stranaka, pripada 17,1 miliona mesečno, dva partnera u koaliciji NADA deliće 7,7 miliona dinara. Zavetnici će sami dobijati 5,8 miliona, članice koalicije Moramo gotovo sedam miliona, a Dveri sa svojim partnerima skoro šest", navodi Transparentnost Srbija.

U prvoj polovini ove godine, prema podacima Transparentnosti, oko 691 miliona dinara iz budžeta Srbije je već raspodeljeno strankama na osnovu rezultata izbora iz 2020.

Pored SNS, SPS-JS i manjinskih stranaka, počev od avgusta, u raspodeli će učestvovati i stranke sa izbornih lista Ujedinjeni za pobedu Srbije, NADA, Moramo, Z ZV, kao i Zavetnici i Dveri.

Te stranke će mesečno dobijati ukupno oko 45 miliona dinara.

"To znači da je tromesečno produženje izbornog procesa uticalo na raspodelu oko 135 miliona dinara iz budžeta. Iz istog razloga, kasnila je i isplata 592 miliona dinara koji se iz budžeta dodeljuju za finansiranje izborne kampanje, plaćanje troškova medijima i drugim pružaocima usluga u kampanji, a izveštaji o finansiranju parlamentarnih izbora će biti dostupni tek u avgustu, umesto u maju ove godine", navodi se u saopštenju.

U izveštaju se navodi izrazita dominaciji kandidata vladajuće stranke u odnosu na sve ostale, što je kako se objašnjava posledica zakonskih pravila o raspodeli sredstava iz budžeta za finansiranje kampanje, kao i nepostojanja ograničenja troškova u kampanji, pa se 73 odsto ukupnih prijavljenih troškova odnosi se na kampanju vođenu za Aleksandra Vučića, a 27 odsto za šest drugih kandidata.

Transparentnost navodi da od osam učesnika ovih izbora, jedino grupa građana koja je predložila Mišu Vacića nije podnela ni konačni ni preliminarni finansijski izveštaj.

"Pobednička kampanja je finansirana sa 645 miliona iz budžeta i još 59 miliona koje je SNS prenela sa stalnog stranačkog računa, a koji takođe gotovo u celosti potiču iz budžetskih dotacija za redovan rad ove stranke. Pre pet godina, SNS je pored budžeta za finansiranje kampanje SNS koristila čak 274,5 miliona dinara od 6.940 uplata građana (uglavnom po 40.000 dinara)", kažu u Transparentnosti Srbija.

Od ukupno 963 miliona dinara koliko je zvanično potrošeno, manje od sedam odsto je plaćeno iz stvarnih privatnih izvora.

Takođe, ove godine u finansijskim izveštajima nisu zabeleženi u većoj meri rashodi koji su ostali neplaćeni.

Na oglašavanje je otišlo blizu dve trećine svih troškova, promo materijali i javni događaji učestvuju sa po 10 odsto, a "drugi troškovi" sa visokih 17 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OSAM LISTA DELI NOVAC Parlamentarnim strankama na raspolaganju više od 47 miliona evra

Izvor: Blic, 08.Jul.2022

Proglašenje rezultata parlamentarnih izbora značajno će promeniti finansijski položaj partija, pa ukoliko novi saziv parlamenta bude trajao četiri godine, a budžet se ne bude znatnije menjao, parlamentarne stranke će u tom periodu imati na raspolaganju više od 47 miliona evra, saopštila je Transparentnost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.