Orlić i Zelenović, šta se želi: Uslovi ili sukobi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlić i Zelenović, šta se želi: Uslovi ili sukobi?

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je danas da je vladajuća stranka u dijalogu vlasti i opozicije izašla sa predlozima koji u značajnoj meri odgovaraju predlozima NVO sektora i onih koji su suštinski zainteresovani za unapređenje izbornog procesa, ali da su predstavnici opozicije zauzeli poziciju "biće kako mi hoćemo ili će biti nereda".

Orlić je, gostujući na vojvođanskom Javnom servisu, rekao da se izašlo sa tim šta je sve za parlamentarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većinu prihvatljivo, a to, dodaje, nemali broj organizacija, stranaka, grupa građana, nevladinih organizacija, smatra za prihvatljivo.

"Svi su oni na kraju zaključili da ono što mi predlažemo u značajnoj meri odgovara iznetim predlozima i nevladinog sektora i ljudi koji su bili suštinski zainteresovani", rekao je Orlić.

Prema njegovim rečima, posle sastanka na FPN-u predstavnici opozicije, misleći i na sagovornika u emisiji, izjavili su medijima ispred sale, kršeći pravilo "četam haus" - "ako ne bude kako mi hoćemo, biće kako je bilo, nereda u društvu".

"Je' l to ucena ili konstruktivan pristup sa željom da se nešto uradi?", upitao je Orlić.

On je rekao da demokratski uslovi za izbore postoje, te da je nesporna činjenica da su izborni uslovi bolji nego ranije.

"Na primer, evo birački spisak, matične knjige su povezane sa biračkim spiskom, mi smo to reformama u digitalizaciji sproveli. Nemoguće je da čovek ako premine da se vodi i dalje u biračkom spisku. To su značajne promene na bolje", naglasio je Orlić.

Orlić kaže i da dijaloga vlasti i opozicije može biti, da su dokaz i razgovori vođeni na Fakultetu političkih nauka, kao i da to vidi svako ko želi iskreno da učestvuje, a ne samo da fingira dijalog.

"Iskreno učešće je da se ostane do kraja, da se zastupaju ideje, mišljenja i stavovi koje imate sa ciljem da to dâ neki konkretan rezultat na kraju. Kao što smo na kraju rezultat i imali. Tim rezultatom mogu da budu zadovoljni oni koji su učestvovali, ne samo predstavnici parlamentarne većine, već i oni predstavnici opozicije koji su u tome učestvovali, ali i sami organizatori", izjavio je Orlić.

Upitan o izveštaju EK i navodnom nedostatku razmene različitih političkih gledišta na javnim servisima i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, te da li je to bio alarm za vlast da sedne sa opozicijom za isti sto, Orlić kaže da izveštaj nije problem, "jer i kada mislimo da stvari jesu dobre, hoćemo da ih napravimo još boljim".

"Mesecima imamo i transparentniji i otvoreniji parlament, javna slušanja kojih sigurno nema u brojnim nacionalnim parlamentima u okruženju", naveo je on.

Jedan od lidera SzS i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je u istoj emisiji na RTV rekao da "danas u društvu ako nemamo dijalog, imaćemo sukob".

"To je ono što se sad dešava i što će se dešavati u budućnosti ako se dijalog ne desi. Format na FPN je iscrpljen, ali nismo odustali generalno od dijaloga. Ispostavilo se da vlast ne želi da govori suštinski o problemima, jer nisu tretirane najproblematičnije tačke koje treba da budu rešene", rekao je Zelenović.

"O kakvoj slobodi medija govorimo ako ste imali 15 dana krizu u Rektoratu BU, a RTS kao javni servis nije smogao snage da pita rektorku šta ona misli o toj krizi, ili studente. Da se o tome napravi vest", naveo je Zelenović, dodavši da je važno da se na javnom servisu čuje i drugačije mišljenje i razgovara o problemima otvoreno.

"Naša ideja je da se čuje drugo mišljenje koje se danas u Srbiji ne čuje. Samo govorimo o poštovanju zakona", rekao je on.

Kako kaže, treba da se razgovara o promeni svih 9 članova REM-a, zato što je, smatra, utvrđeno kroz izveštaje da oni ne rade svoj posao.

"REM kontroliše javni prostor informisanja i elektronskih medija. REM traži da se poštuju pravila i zakoni. Trenutno niko ne poštuje ta pravila i zakone", tvrdi Zelenović.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.