Opozicija u Blacu: Poslednja Skupština nelegalna i bez kvoruma

Izvor: JužneVesti.com, 07.Mar.2024, 15:30

Opozicija u Blacu: Poslednja Skupština nelegalna i bez kvoruma

Iako su po rečima opozicionih odbornika blačke Skupštine imali samo 12 od ukupno 25 odbornika na prozivci, što nije bilo dovoljno za kvorum, rad i odlučivanje, vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka je ipak održala sednicu zbog čega im opozicija piše krivične prijave, a održanu Skupštinu pokušaće da obore i na Upravnom sudu. Predsednik Skupštine Blaca Dejan Mijajlović (SNS) tvrdi da je sve urađeno po novom zakonu koji je stupio na snagu 7. februara 2022. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godine.

Opozicija u Blacu koju predvode četiri odbornika Socijalističke partije Srbije i po tri iz MIloš Jovanović - Nada i Blace protiv nasilja, tvrde da su blački naprednjaci prekršili sve zakone i na silu održali Skupštinu, iako su imali samo 12 odbornika u sali pre početka.Poslednja Skupština Blaca na Upravnom sudu; Opština Blace

Naprednjaci u Blacu imaju 15 odbornika nakon poslednjih izbora, na pretposlednjoj Skupštini u februara, sa njihove liste izabran je Ivan Burgić za predsednika opštine i Suzana Veljović kao njegova zamenica i to sa 13 glasova odbornika, jer čak ni dva njihova odbornika nisu bila za te predloge i glasali su protiv. Kako na toj Skupštini nisu verifikovani mandati novih odbornika, naprednjaci su ostali sa 13 odbornika, jedan od njih nije došao na poslednju Skupštinu koju je i opozicija bojkotovala, pa su ostali sa 12 odbornika i nikako nisu mogli da započnu Skupštinu bez kvoruma - kaže odbornik SPS-a.

Naprednjacima su kako kaže za kvorum poslužila dva nova odbornika kojima su kasnije verifikovani mandati i koji su sami za sebe glasali, što nije po zakonu i statutu lokalnog parlamenta u Blacu, a što će pokušati da obore na Upravnom sudu.

Dejan Mijajlović, predsednik Skupštine Blaca kaže da je Skupština bila legalna i da opozicija ne zna zakon.

Oni se nadaju da nije bila legalna jer na sednici gde je bio izabran predsednik i zamenik predsednika opštine koji su automatski izgubili mandate, a mi na toj sednici nismo verifikovali odmah nove mandate sledećih na listi za odbornike, kojima to mesto automatski pripada. U zakonu stoji da Komisija može u roku od dva dana da verifikuje mandate, što je i urađeno - prokomentarisao je Mijajlović.

Po njegovom tumačenju zakona o lokalnoj samoupravi nakon odluke Komisije, novi odbornici mogu da prisustvuju Skupštini, čine kvorum i mogu da glasaju za svoju verifikaciju.

Od 15 odbornika Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu Blaca, njih 13 je glasalo za izbor predsednika i zamenika opštine Blace.

Jedan odbornik SNS-a nije više sa njima jer mu je obećano mnogo toga i ne slaže se sa politikom te stranke, a jedan i ne znamo ko je. Smatramo da je ova garnitura korumpirana i da neće dugo opstati na vlasti - kaže odbornik SPS-a.

Daodaje da su odbornici opozicije nikada jedinstveniji i nekompromitovani bez dosijea i krivične odgovornosti, što po njemu nije slučaj za naprednjake.

Lista SPS-a u Blacu je na lokalnim izborima održanim 17. decembra prošle godine ostvarila jedan od najboljih rezultata te partije u Srbiji, sa podrškom koja prelazi 15% izašlih birača u tom mestu, dok je republička lista dobila upola manje, oko 6% što je na nivou republičkog proseka.

Zato su socijalisti rešili da nastave dosadašnju politiku na lokalu, da budu na strani naroda i da se bore za prave vrednosti, te da kako tvrde budu opozicija većini korumpiranih političara te opštine koji svoj lični interes i interes stranke stavljaju ispred interesa građana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.