Opozicija traži hitan sastanak sa SNS

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži hitan sastanak sa SNS

Devet opozicionih stranaka i pokreta zatražilo je sastanak s predstavnicima SNS kako bi razgovarali o uslovima za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

To je izjavio narodni poslanik i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.

"Sada ne postoje uslovi za slobodne, fer i demokratske izbore. Za to je odgovorna SNS, koja je zamenila institucije. Mi ćemo toj stranci koliko sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputiti zahtev da se hitno sastanemo i zatražimo da institucije preuzmu ulogu koja im pripada. Očekujemo da sastanak bude održan u narednih sedam dana", kazao je Veselinović novinarima nakon sastanka opozicije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Demokratske stranke, Nove stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratske akcije Sandžaka, Zajedno za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Dveri i Pokreta "Dosta je bilo".

Bile su pozvane i Socijaldemokratske stranka i Liberalnodemokratska partija, koje nisu došle na sastanak.

Veselinović je kazao da su se opozicione stranke dogovorile da od pravosudnih organa zatraže da budu rešeni slučajevi ugrožavanja slobode kandidovanja i slobode izražavanja izborne volje.

Takođe se traži kažnjavanje zloupotrebe državnih organa i institucija radi nametanja izborne volje.

On je dodao da se opozicija zalaže za slobodu medija, kao ključni preduslov za poštene izbore.

Veselinović je dodao da će opozicija formirati stalnu komisiju koja će redovno pratiti stanje u ovoj oblasti, a da će svaka stranka formirati centre kojima bi građani mogli da prijavljuju kršenje izborne procedure i nasilje na izborima.

Potpredsednica DS Gordana Čomić kazala je da je stanje izbornih sloboda slično onome iz 1996. godine. Ona je dodala da su lokalni i pokrajinski izbori, koji bi trebalo da budu održani u aprilu ili maju, veoma važni, jer su ti izbori od 2012. godine praćeni "ili nasiljem nad ljudima, ili nasiljem nad vladavinom prava".

Ona je dodala da je cilj opozicije da ishod izbora bude "onako kako su ljudi glasali, a ne onako kako je neko brojao".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je da današnji dogovor opozicije nije nikakva predizborna koalicija, već "koalicija za poštene izbore".

"Pošteni izbori su ekstremno važni - to je izvor svih problema. Deset, možda 12 godina izbori su bili pošteni, poslednje tri godine je na ovaj ili onaj način dolazilo do izbornih krađa", kazao je Živković i dodao da će se opozicija truditi da poštene izbore odbrani zakonskim sredstvima, ali da je krajnji način odbrane izbornih sloboda "izlazak na ulice".

Naredni sastanak opozicije biće održan najkasnije za mesec dana u prostorijama Pokreta "Dosta je bilo".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.