Opozicija SNS-u se preselila iz Beograda

Izvor: B92, 26.Sep.2013, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija SNS-u se "preselila" iz Beograda

Nije tačno ono što neki analitičari i političari tvrde da Srpska napredna stranka nema ozbiljnu opoziciju, samo što se najveći otpori promenama koje naprednjaci hoće da ostvare ne artikuliše kroz opozicione partije koje su u krizi, već preko interesnih grupa i, što je posebno značajno, kroz geografsko seljenje u Vojvodinu, sever >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i u Republiku Srpsku, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Grubačić koji je između ostalog i izdavač diplomatskog biltena na engleskom jeziku VIP.

Prema njegovim rečima, iako je očigledno da se sve stranke, izuzev DSS po pitanju Kosova, generalno slažu sa politikom SNS, suprotstavljanje naprednjacima i te kako postoji.

Ne slažete se sa raširenim stavom da SNS nema opoziciju?

- Tačno je da ne postoji jaka i artikulisana politička opozicija tome šta radi SNS i da, ako izuzmemo DSS po pitanju Kosova, sa politikom SNS se ustvari u osnovi svi slažu. Ali, suprostavljanje postoji u određenim socijalnim slojevima i interesnim grupama, pri čemu i jedno i drugo nije povezano nužno partijskim vezama.

Kakve tačno interesne grupe?

- Interesne grupe koje imaju strah od bilo kakvih promena u zemlji i još više strah od uvođenja reda i reformisanja. U suštini, otpor promenama je najveći problem u Srbiji i onaj ko želi da napravi bilo kakvu promenu nailazi na najveći otpor. Otpor dolazi od struktura mahom grupisanih u delu javnih preduzeća, u delu državne uprave, delu vrha stranaka i kod biznismena koji su najveće pare u životu zaradili radeći sa državom. U Srbiji najveći preduzetnik je država, i najveće poslove pravi država.

Tvrdi se i da je jedina opoziciona stranka DSS, kao i da se jedina opoziciona struktura nalazi na severu Kosova?

- U ovom trenutku, u Srbiji i u Beogradu SNS apsolutno nema konkurenciju. I stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić prepoznati su kao iskreni u nameri da napravi promene u zemlji. Oni koji su protiv toga razumeli su da politički nemaju šanse u Srbiji i u Beogradu, i to je verovatno razlog što je opozicija tu u defanzivi i deluje geografski gledano sa oboda države. Sada najveći otpor politici SNS pruža deo Srba na Kosovu iz svojih interesa ne želeći promene, u nastojanju da njihova situacija ostane ista... S druge strane, u Vojvodini premoćnu vlast unutar parlamenta ima DS i njen šef Bojan Pajtić, koji je u ozbiljnom problemu, jer njegova stranka u Srbiji pada, dok on svoju vlast drži relativno čvrsto, mada bi verovatno, kada bi sada bili izbori, ta slika bila drugačija. Konačno, i u Republici Srpskoj postoji protivljenje reformskim potezima SNS. Tamo je napravljen očigledno blok između crkve i vlasti, koji se pokazao u potezima vladike zahumskog Grigorija kada niti je dočekao predsednika Srbije Nikolića prilikom posete Trebinju, niti je dozvolio da ijedan sveštenik to učini.

Može li se ići do otcepljenja Vojvodine?

- Ne do te mere, ali sasvim je izvesno da će Pajtić ići na jačanje autonomnog statusa, sve čuvajući svoju vlast. To je i potpuno prirodna logika tog političko procesa.

Opozicija se „preselila“ na sever Kosova, u Vojvodinu, ali i Republiku Srpsku?

- Očigledno je da su izjave crkvenih velikodostojnika iz RS protiv vlasti u Srbiji u najmanju ruku suviše politizovane za crkvu, koja ne bi trebalo da se tako bavi politikom. S druge strane, Milorad Dodik, koji po normalnom redu stvari mora da sarađuje sa vlastima u Srbiji, jer mu je to zemlja matica, bio je blizak Borisu Tadić i DS. I to što Dodik sada sarađuje sa SNS je zato što ne može drugačije, ali ne treba izgubiti iz vida ni da izbori u RS padaju sledeće godine. Kad se sve sabere, ni RS nije baš previše naklonjena vlastima u Beogradu.

Vidite li u tom teritorijalnom seljenju mogućnost organizovanog delovanja?

- Bojan Pajtić i DS će nastojati sebe da očuvaju na vlasti pokušajima da se udaljavaju od Beograda. DS u Srbiji sasvim sigurno ide silaznom putanjom. Pajtić sada preuzima program LSV Nenada Čanka i pokušava da spase sebe udaljavajući se od Srbije i pojačavajući autonomašku retoriku. S obzirom na to da ekonomska i socijalna situacija u Vojvodini nije dobra, treba očekivati da će se politički odnosi u severnoj pokrajini promeniti već posle sledećih izbora, koji će se održati verovatno vrlo brzo.

Srbi sa severa Kosova će "gurati“ u drugom pravcu?

- S druge strane, deo Srba na severu Kosova, kojih nije mnogo, ali su jako prisutni u političkom životu i medijski, a i zbog značaja kosovskog pitanja za Srbiju, spremni su na sve da bi očuvali svoj status. Za njih svaki pregovori i ulazak u regularno stanje predstavljaju gubljenje sadašnje pozicije negde između Prištine i Beograda. Očekujem da će raditi sve što mogu da bi zaustavili ili blokirali proces pregovaranja i primene dogovorenog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ukupno gledano, ovakva „geografska“ opozicija SNS može da bude izvor novih problema?

- To može samo napraviti štetu u pokušaju da Srbija reši svoja državna pitanja i reformiše se... Srbija u ovom trenutku nema drugi izlaz nego da dobije datum za početak pregovora sa EU, da se otvore poglavlja 23. i 24. i da počnu razgovori o njima, jer je to jedini način da se uvedu norme i sistem koji treba da reformišu zemlju i da je uvedu u red i zakonitost. Kada se povede priča o različitim otporima, mora da se vodi računa da ovde neće biti ni revolucije, ni diktature, ni stranog protektorata. To su sve načini da se uvede red u zemlju u kojoj je proteklih desetak godina razgrađena država. Približavanje EU, pregovori i primena tih reformi jesu način da se država konsoliduje. No, ni to ne može da se izvede jednostavno, jer će svako kome je bilo dobro i profitabilno u zapuštenoj državi pružiti neki otpor. Tu ne mislim na narod, koji jedva čeka neke pozitivne promene koje bi vodile boljem životu, nego u strukturama koje su se komforno smestile kako „po dubini“, tako i „po obodima“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.