Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2022, 11:38

Odluka o Rio Tintu zbog rejtinga

BEOGRAD

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta “Jadar” delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje danas u saopštenju Fond za razvoj demokratije.

Kako se podseća, izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine geološkim istraživačima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << strateških sirovina omogućeno je automatsko pravo i na eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina.

Ta besplatna prava geološkim istraživačima drastično su, iznenada i po skraćenoj proceduri, povećana 20.4.2021. godine dopunama članova 4. i 52. Zakona o rudarstvu, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Fonda, na isti način kako su usvojene hitne izmene Zakona o rudarstvu prošle godine, SNS tako sada može da stavi van snage pomenutu dopunu člana 4. i člana 52. Zakona o rudarstvu.

Posle toga,  Srbija bi eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina dodeljivala putem javnog tendera najpovoljnijem ponuđaču, kao što je to bilo predviđeno brisanim članovima 14. i 15. Zakona o rudarstvu.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.