Odluka: Gde je Kosovo u kampanji?

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka: Gde je Kosovo u kampanji?

Beograd -- Šta je i koliko urađeno za Kosovo i gde je tema Kosova u kampanji, bila je tema emisije "Odluka 2014".

Gosti specijalne emisije "Odluka 2014" su Nikola Selaković (SNS), Slobodan Samardžić (DSS), Borislav Stefanović (DS), Janko Veselinović (NDS).

Borislav Stefanović rekao je da su sve vlade, pa i ova, pregovarale o Kosovu u veoma teškim uslovima. Stefanović je zamerio što Briselski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum nije objavljen.

"Sve sporazume koje sam ja potpisao dok sam vodio pregovore, iako su oni tehničke prirode i ne mogu se po svom značaju porediti sa Briselskim sporazumom, su objavljeni i danas se nalaze na sajtu Vlade", rekao je Stefanović.

Neobjavljivanje Briselskog sporazuma zamerio je i Slobodan Samardžić.

"Mi nemamo zvaničan prevod Briselskog sporazuma po kojem radi Vlada Srbije", rekao je Samardžić.

Nikola Selaković rekao je da su netačne tvrdnje Stefanovića i Samardžića.

"Sporazum je objavljen i u medijima. Vlada je usvojila zaključak o pregovorima sa Prištinom. Sastavni deo tog zaključka, koji je prosleđen parlametu, je i Briselski sporazum", kaže Selaković.

Samardžić je rekao i da je ova vlada digla ruke od Kosova i da ga je predala upravo Briselskim sporazumom.

"To pokazuje i način na koji se organizuju izbori na Kosovu", rekao je Samardžić.

Selaković je rekao da Vlada Srbije nema efektivnu vlast da bi sprovela izbore onako kako bi htela.

"Vlada igra u manevarskom prostoru koji je posledica loših pokušaja rešavanja kosovskog problema prethodnih vlada. Prethodne vlade se nisu ozbiljno bavile problemom Kosova", rekao je Selaković.

Janko Veselinović naveo je da je ova Vlada trčeći ka Briselu dala više nego što se od nje tražilo i da je Boris Tadić imao opoziciju koja ga je na svakom koraku saplitala.

"Tadić je dao predlog u četiri tačke i za taj predlog je bilo spremnosti da bude prihvaćen. Briselskim sporazumom Zajednica srpskih opština imaće status jedne nevladine organizacije", rekao je Veselinović.

Stefanović je rekao i da Srbija sve više gubi ostatke suvereniteta na Kosovu.

"Vlada je izbegla da kaže istinu, a to je da su sve institucije Srbije povučene sa Kosova i da sada samo važi kosovsko zakonodavstvo. ZSO tek treba da zaživi i postoji opasnost da ona bude na nivou nevladine organizacije. Prištinske vlasti se trude da obesmisle ZSO i niko ne zna šta će ZSO da radi", rekao je Stefanović.

Nikola Selaković odgovorio je da Stefanovićeve tvrdnje nisu tačne i da su srpske institucije i dalje prisutne na Kosovu.

Ima li zloupotrebe biračkog spiska

Borislav Stefanović iz DS rekao je da aktivisti SNS kucaju građanima na vrata i da čak znaju da li su glasali na prošlim izborima.

"Očigledno je da neko ima podatke iz biračkih spiskova i da ih zloupotrebljava. Na ovaj način stvara se atmosfera straha pred 16. marta", rekao je Stefanović.

Nikola Selakovć iz SNS kaže da je neovlašćeno korišćenje podataka iz biračkih spiskova krivično delo i pozvao je Stefanovića da dokaze preda nadležnim organima.

"Zna se ko i pod kojim uslovima može da pristupi biračkim spikovima. Što se tiče atmosfere straha, to je netačno jer istraživanja pokazuju da će 56 odsto grašan asigurno glasta, a još 15 odsto da će verovatno. To su veći provcenti u odnosu na prethodne izbore i nema govora o tome da je neko u strahu", rekao je Selaković.

Slobodan Samardžić kaže da se kampanja vodi pomoću anketa i agencije koje ih rade.

"Te ankete utiču na ljude koji se kolebaju jer kod nas važi pravilo da oni koji se kolebaju glasaju za najjače. Na taj način se utiče da neka stranka ojača", rekao je Samardžić.

Janko Veselinović iz NDS kaže da se slaže sa ocenom Samardžića.

"Ono što je izvesno, a to pokazuju i istraživanja, jeste da Nova demokratska stranka ima trend rasta", rekao je Veselinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.