OTKRIVAMO SNS se boji  da Dačić  ne poleti u  Evropu

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO SNS se boji da Dačić ne poleti u Evropu

SNS novim napadima pokušava da „spusti“ Ivicu Dačića, koji ima sve bolju poziciju u međunarodnim krugovima, a preko OEBS-a i šansu da dodatno ojača.

Za poslednje skoro tri godine otkako je koalicija SNS i SPS na vlasti, prozivke i kritike pa i pokoja uvreda su konstantne.

Kako jedan od vladinih funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojašnjava za “Blic”, dosadašnje kritike SNS imale su za cilj držanje SPS i njenog šefa “na žeravici”, odnosno slanje poruke da uvek mogu da budu višak u Vladi.

Dačić: Veran sam koaliciji

Ivica Dačić, međutim, ne želi da komentariše najnovije napade SNS. U kratkoj izjavi za “Blic” on kaže da SPS ima iste ciljeve sa ostalima u vladajućoj koaliciji.

- SPS je privržen reformama koje sprovodimo sa svojim koalicionim partnerima. I moje međunarodne aktivnosti svakog dana su u tom pravcu - kaže Dačić.

Ovakvo disciplinovanje koalicionog partnera odvijalo se po istom modelu. Kreće SNS, jedan „igrač“ pošalje strelu u dvorište SPS ili pak nastupi sinhronizovano više njih, a reakcija SPS skoro uvek izostane. Direktiva od Dačića glasi - “ne odgovarati”, što deo uticajnih socijalista tumači kao servilnost svog šefa.

Poslednji u nizu kritika aktivirao je, međutim, kompletan vrh SNS. Pojedini kao razlog navode “da SPS nije stala uz Vučića kada ga je napala EU”.

Jedan od najžešćih kritičara Dačića i SPS, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović navodi kao razlog, međutim, da nikada nisu podržali nijednu odluku Vlade.

Na pitanje „Blica“ o kojim je odlukama reč, s obzirom na to da SPS u Skupštini glasa isto kao i SNS, a vladine odluke se donose jednoglasno, ona kaže: „Nije stvar samo u tome da li ćete da glasate za neku odluku na Vladi, jer glasa se iza zatvorenih vrata.“

- Da li ste ih ikada čuli da u kontaktu sa građanima i u medijima govore o tome da su penzije smanjene, jer je to moralo da se uradi zbog teške situacije u budžetu? Ne, oni ćute i bave se nekim drugim temama - ističe Mihajlović.

Kako “Blic” saznaje iz diplomatski izvora, lider SPS u poslednje vreme sve se bolje kotira u međunarodnim krugovima. Kao prijatelja ga vidi Moskva, a kao ozbiljnog i pouzdanog igrača američka administracija. Izvor “Blica” navodi da je Dačić “profesionalno odradio briselsku priču, inače veoma značajnu za EU i SAD, zbog koje je stekao poverenje”.

- Tokom predsedavanja OEBS-u Dačić ima sve izglede za dodatno pozicioniranje - kaže diplomata.

Sve to praktično znači da je lider SPS na putu da zadobije ozbiljnu podršku. „Prevedeno“ na rečnik Nemanjine 11, teško je rekonstruisati predsedavajućeg OEBS-u.

Visoki funkcioneri SNS nisu juče bili raspoloženi da odgovore na pitanje šta je sa ostalim članovima vladajuće koalicije. Odnosno, da li, primera radi, PUPS ili Karićeva stranka u dovoljnoj meri štite Vladu Srbije i teške reforme koje ona sprovodi.

Babić: Kada je teško, onda Vučić i SNS

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić, na pitanje „Blica“ zašto je SPS iznova meta napada, odgovara da ni svoje ni izjave stranačkih kolega o socijalistima ne vidi kao napad. Kako objašnjava, posredi je “više konstatacija realnosti”.

- Činjenica je da kada je teško, onda Vučić, kao i kada je neprijatno i teško u parlamentu, onda SNS. Ovo sada je više dijagnoza realnosti, a ne nekakav atak - kaže Babić.

Upitan, ako je SPS takav kao što tvrdi i kontinuirano smeta SNS, zašto ih naprednjaci ne izbace iz Vlade, Babić kaže:

- To pitanje jedino može biti upućeno i na njega može odgovoriti onaj ko je dobio mandat i poverenje od građana, a to je Aleksandar Vučić. Ja to ne bih komentarisao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.