Nova vlada za 15 dana

Izvor: RTS, 29.Jun.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada za 15 dana

Predstavnici SNS-a i SPS-a dogovorili se o osnovnim principima nove vlade koja bi trebalo da ima 15 ministarstava. Aleksandar Vučić rekao da je predlog da vlada bude manja i efikasnija od postojeće, a Ivica Dačić najavio da bi vlada mogla biti formirana za 15 dana.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i mandatar za sastav nove vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić najavio je da bi Vlada Srbije mogla biti formirana za 15 dana.

Dačić je na konferenciji za novinare, posle sastanka predstavnika koalicije okupljenje oko SPS-a sa rukovodstvom Srpske napredne stranke, rekao da je predlog da buduća vlada ima 15 ministarstava.

On je rekao da SPS i SNS imaju različite poglede i mišljenja onekim događajima iz prošlosti, ali da im je zajedničko jedinstveno opredeljenje da učine sve da sadašnjost i budućnost Srbije bude bolja, da Srbija postane članica EU, faktor stabilnosti i u regionu, očišćena od korupcije i kriminala i zemlja socijalne pravde.

Mandatar za sastav nove vlade smatra da nema bojazni da naredna vlada dovede u pitanje evropski put, jer će evropske integracije i dobijanje datuma za početak pregovora biti jedan od njenih osnovnih ciljeva.

Srbija će, naglasio je Dačić, razvijati dobre odnose u regionu, jer želi da bude faktor mira i stabilnosti.

Govoreći o odnosu nove vlade prema MMF-u, Dačić je rekao da program vlade treba da bude zajednički imenitelj svih stranaka u vladi i da on nikada nije rekao da ne treba razgovarati sa MMF-om, već da treba videti šta su realni zahtevi, a šta pritisci koje druge zemlje nisu imale.

Dačić je istakao da Aleksandar Vučić treba da bude u novoj vladi Srbije, ali se lider naprednjaka, ni pored insistiranja novinara, nije izjasnio o tom predlogu.

Vučić: Buduća vlada manja od postojeće

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka da je postignuta saglasnost o brzom formiranju Vlade Srbije, koja bi bila efikasna i manja od postojeće, imala manje resora i manje državnih sekretara.

Vučić je rekao da bi glavni ciljevi buduće vlade trebalo da budu borba protiv kriminala i korupcije i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i dodao da će se založiti za ukidanje restriktivnog Zakona o javnom informisanju i novog Zakona o javnim nabavkama.

On je ocenio da Srbija nije plen, da je pred budućom vladom ozbiljan posao i da će od ponedeljka početi rad na detaljnoj izradi plana i programa buduće vlade, a u narednih pet dana i o njenoj strukturi.

Lider naprednjaka rekao je da je jedino dogovoreno da predsednik vlade bude Ivica Dačić, a da nisu vođeni razgovori o konkretnim resorima i mestima u novoj vladi, već o rashodnoj i prihodnoj strani budžeta.

Vučić je rekao da je u predizbornoj kampanji iznosio negativne ocene o radu aktuelne Vlade Srbije, ali da se SNS vodio time da li treba da ostavi Demokratsku stranku na vlasti "posle 12 godina agonije" ili da sa SPS-om Srbiji donose promene.

Dačić i Vučić kažu da nisu razgovarali o koaliciji u Beogradu, a da će se u narednom periodu analizirati situacija u pojedinim lokalnim samoupravama.

Vučić je rekao i da je njegov lični stav da bi bilo nefer i nepošteno da kaže da je dobio izbore, jer su Dragan Đilas i DS dobili više glasova.

Dačić je najavio da će narednih dana razgovarati sa Ujedinjenim regionima Srbije, kao i sa drugim stranakama koje za sada nisu izrazile želju da čine parlamentarnu većinu, jer su principi nove vlade od velike važnosti za sve.

Glavni odbor SNS-a u nedelju će odlučivati o učešću u vladi i njenim ciljevima, dok će tokom iduće nedelje na novoj sednici odbora razmatrati kadrovska rešenja, rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.