Nikolić u Briselu

Izvor: RTS, 17.Mar.2011, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Briselu

Eventualna promena vlasti u Srbiji ne bi ugrozila nastavak evropskih integracija zemlje, izjavio lider SNS-a Tomislav Nikolić u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu da je tokom razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom rekao da eventualna promena vlasti u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni na koji način ne bi ugrozila nastavak evropskih integracija zemlje.

"Ovde se ne razgovara ni o prošlosti, ni o sadašnjosti, nego o budućnosti Srbije i mislim da smo uverili autoritete u EU da i promena vlasti donosi i dalje put Srbije ka EU i da je prosto nezamislivo da bilo koja vlast može da odustane od evropskih integracija", rekao je Nikolić posle sastanka sa Fileom.

Nikolić je naveo da ne treba očekivati da će se Evropska unija na bilo koji način mešati u naredne parlamentarne izbore u Srbiji i opredeljivati za bilo koju stranu, jer je nezamislivo da EU traži favorita među strankama koje su za evropske integracije.

"Meni su ovde rekli da EU neće da se meša u to kako mi u Srbiji rešavamo narasle probleme i da je bitno samo da Srbija ispuni sve zahteve do oktobra, do dana kada će Evropska komisija predložiti da Srbija dobije status kandidata", naglasio je Nikolić.

Lider SNS-a rekao je i da je njegova stranka spremna da odloži proteste i zahteve za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do iznošenja mišljenja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, ukoliko vlast obeća da će te izbore raspisati posle odluke EU o aplikaciji Beograda.

"Mi nećemo ometati Srbiju na putu ka EU, ali sada je na vlastima da učine odlučujući korak, da sednemo i razgovaramo, da bismo postigli dogovor o zajedničkom cilju, a to je status kandidata, posle čega treba ući u pregovore o članstvu u EU, što je najvažnije za Srbiju", rekao je Nikolić.

Lider SNS-a napomenuo je da se radi o ustupku Srbiji, a ne Demokratskoj stranci.

Nikolić je rekao i da greše oni koji optužuju Evropsku komisiju da se previše meša u unutrašnje stvari Srbije i izdaje uputstva političarima kako treba da se ponašaju.

"Mi ovde danas nismo dobili nijednu direktivu, nego smo samo razmenili mišljenja", rekao je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.