Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci nezadovoljni Dinkićevim nadmudrivanjem

Zorana Mihajlović poručuje da nema mnogo poverenja u resore koje voderegionalisti i da zato mora doći do kadrovskih promena u vladi

Dan pošto su Ujedinjeni regioni Srbije (URS) još jednom izbegli da odluče koga će da rekonstruišu, naprednjaci su konačno izašli na čistac i rekli kakva su njihova očekivanja od Dinkićeve partije. Hoće, dakle, pola Dinkićevog resora, mada se još ne izjašnjavaju da li bi radije finansije ili privredu, smenu nekog ministra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer je nemoguće da su svi toliko dobri da ne zaslužuju da se zamene, ali i da URS ostane u vladi (iako su neki mediji već objavili da su naprednjaci i socijalisti postigli dogovor da nastave bez regionalista).

Da li zatečeni otvorenošću naprednjaka ili iz opreza da ne otkriju previše, u URS-u je juče bio na snazi zakon ćutanja. Lider stranke Mlađan Dinkić ne želi da daje intervjue o rekonstrukciji dok se sve ne završi, a i ostali u vrhu stranke rekli su da poštuju „dogovor da ne komentarišu rekonstrukciju”.

Navodeći da je potrebno razdvojiti Ministarstvo finansija i privrede, Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), juče je potvrdio ono što se plasira već nekoliko nedelja iz nezvaničnih izvora. On je u „Jutarnjem programu” TV Pink izjavio da rekonstrukcijom vlade mogu da se postignu ciljevi koji bi se, inače, ostvarili nakon izbora i da bi razdvajanjem finansija i privrede ti resori bili efikasniji i snažniji.

I ministar građavinarstva i urbanizma Velimir Ilić, koalicioni partner SNS-a, za istu televiziju je ocenio da privreda i ekonomija moraju da budu potpuno odvojene od sektora finansija, kako bi novac odlazio tamo gde je najpotrebniji i gde daje najbolje efekte.

Potom je ministarka energetike i potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović izjavila da u resore koje vode Ujedinjeni regioni Srbije „nema mnogo poverenja” i da zbog toga mora doći do određenih kadrovskih promena.

„Lideri će sesti i dogovarati se. Ne bih volela da se ispostavi da je oklevanje URS-a pokušaj da ponovo izađe iz vlade kao što je to već dva puta uradio”, kazala je Zorana Mihajlović u Ivanjici, a prenosi Beta. Ona je istakla da je Srbiji potrebna stabilnost i okretanje ekonomskim aktivnostima i da bi izlazak URS-a iz vlade bio neodgovoran.

Pored ovih zvaničnih izjava, Beta je objavila izjavu neimenovanog funkcionera SNS-a, koji kritikuje URS zbog odlaganja odluke vezane za rekonstrukciju vlade.

„Signali koji se šalju iz URS-a pokazuju dozu nepoverenja prema ostalim partnerima u vladi – ako kažemo naši ministri su radili najbolje, pa neka nam drugi partneri u vladi dokažu da nismo radili dobro”, kazao je funkcioner SNS-a i naveo da njegova stranka ne želi ništa da dokazuje: „Nećemo i ne želimo ništa da dokazujemo, već da se svi dobro pogledaju u ogledalo i kažu da li su radili najbolje, da li je bilo prostora za više i bolje za ono što građani od nas očekuju.”

Prema njegovim rečima, svako odlaganje pokazuje odsustvo poverenja u koalicione partnere. „Ako nema poverenja, onda tu ne treba da se bude, i ako nema poverenja, znači da ne delimo iste vrednosti”, rekao je on i dodao da je i URS trebalo da odluku o rekonstrukciji donese na Glavnom odboru, kao što će to učiniti SNS u petak. „Smatram da i ostali partneri to treba da urade na glavnim odborima, a ne da se nadmudruju, da igramo šahovsku partiju, ljudima je u Srbiji muka od šahovskih partija, žele da osete pomak u radu vlade, a ne da mi dokažemo da neki ministar nije radio dobro i da treba da ide”, rekao je funkcioner SNS-a.

Priče o rekonstrukciji i svi njeni dosadašnji zapleti, ipak, prema rečima profesora Vladimira Goatija, nisu za preveliko moralističko zgražavanje, jer je to, kako je rekao, jedan manevar star koliko i demokratska politika. Reč je, naime, samo o tome da naprednjaci, preuzimanjem nekih ministarstava ili delova ministarstava od svojih koalicionih partnera („što nije uobičajeno, ali, eto, dešava se”), kapitalizuju svoju prednost. „To će, u stvari, samo realnije odraziti stvarni odnos snaga”, ističe Goati za „Politiku”.

Na pitanje da li je onda i raspodela resora pre godinu dana, prilikom sklapanja koalicionog sporazuma, odražavala stvarni odnos snaga, Goati kaže da je u to vreme SNS bio jedna „nepoznata veličina”, stranka o kojoj se nije previše znalo.

„SNS je verovatno hteo da se okruži sa nešto širom koalicijom, hteo je da zadobije legitimitet i poverenje. Sad se računa da se poverenje steklo i otvaraju se vrata onima koji su pomogli da se to poverenje stekne, što je u politici uobičajena stvar”, ističe Goati.

B. Baković

objavljeno: 23.07.2013.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.