Naprednjaci i demokrate ponovo na istoj strani u Župi

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci i demokrate ponovo na istoj strani u Župi

Za samo tri meseca u Aleksandrovcu su formirane tri skupštinske većine

Aleksandrovac – Za tri meseca u Aleksandrovcu su formirane tri skupštinske većine, koje tvrde da to čine u interesu građana Župe. Poslednji koalicioni dogovor je potpisan 8. septembra u sedištu Opštinskog odbora SPS-a. Treću koaliciju, koja planira da za dve sedmice preuzme vlast, napravile su odborničke grupe DS (7 odbornika), SPS (6), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS (4), URS (4) i GG „Za bogatu Župu” (12). Ukupno je to 33 od mogućih 59 poslanika, koliko ih ima Skupština opštine Aleksandrovac.

Prvu lokalnu vlast su pre tri meseca formirali gotovo isti akteri. Prvi čovek Opštine postao je Zoran Bojović (SNS), a predsednik Skupštine opštine socijalista Života Cvetković (SPS). Onda je počelo da „škripi”, pa su socijalisti potpisali koalicioni dogovor sa najvećom odborničkom grupom – GG „Pokret za Župu”.

Iz vrha SPS-a potom se oglasio Branko Ružić, tražeći raskid koalicije, uz najavu mogućnosti da Opštinski odbor SPS-a bude raspušten.

Ni naprednjaci nisu sedeli skrštenih ruku. Uspeli su da udruže svoja četiri odbornika sa 12 odbornika GG „Za bogatu Župu” u naprednjački odbornički klub. Pozvali su i učesnike prethodnog koalicionog dogovora da to učine, a među njima zbog brojnosti odlučujuću ulogu imaju demokrate, pa da 8. septembra formiraju novu skupštinsku većinu. U drugom prekomponovanju vlasti predsednički kandidat, naprednjak Zoran Bojović, treba da povrati funkciju bez koje je ostao tri dana ranije, 5.sepembra.

Ovako brze promene objasnio je dr Novica Adamović, predsednik Opštinskog odbora SPS-a, učesnik konferencije za novinare u Kruševcu:

– Iz onoga što smo brzopleto radili, izvukli smo pouku i sada stvari postavljamo na svoje mesto – objasnio je Adamović.

Uz uveravanja da su najveći dobitnici u ovim promenama građani Župe, novo prekomponovanje pozdravio je i Bratislav Gašić, predsednik Okružnog odbora SNS-a i član Predsedništva SNS-a.

– Novoformirana koalicija ima jasnu koncepciju kako da unapredi Župu. SNS ima dogovor sa GG „Pokret za bogatu Župu”, koji će doprineti boljoj saradnji s Vladom Srbije, kojoj je izuzetno stalo do daljeg napretka „Vino Župe” i drugih privrednih subjekata, malih i velikih. Zbog toga će i predsednik Republike Tomislav Nikolić doći 20. septembra u Aleksandrovac da otvori „Župsku berbu”. Dobro je što je reagovao Branko Ružić, kako bi socijalisti Aleksandrovca shvatili prednosti saradnje sa SNS-om – objasnio je Gašić.

Kako je došlo do koalicije demokrata i naprednjaka objasnio je dr Krsta Kristev, zamenik predsednika Opštinskog odbora DS-a:

– Mi smo do 2004. u opoziciji u Aleksandrovcu, a imamo veliki potencijal. Lomili smo se šta da radimo zbog nekih zabrana iz centrale DS-a, a pošto smo godinama protiv grupe GG „Pokret za Župu”, procenili smo da je ovo prilika da stvari menjamo na bolje. To je u interesu građana Župe – tvrdi demokrata dr Kristev.

Sada se očekuje odgovor GG „Pokret za Župu”, koja ima najveći broj odbornika i koji će, sudeći po potpisanom dogovoru, ponovo u opoziciju.

Rade Stanković

objavljeno: 10.09.2012.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.